Také o „špenátu“, v němž do hlavních rolí obsadil své oblíbence Jiřího Sováka (†79) a Vladimíra Menšíka (†58), se Vorlíček rozvyprávěl ve své biografické knize Pane, vy jste režisér!, kterou dokončil krátce předtím, než onemocněl rakovinou plic.

„Když se Menšík a Sovák v restauraci hladově vrhají na špenát a berou ho z talířů ostatním hostům, došlo k situaci, že jsme celý obraz nestihli natočit v jednom dni a muselo se pokračovat ráno. Měli jsme na tu scénu objednané hotové porce vrabců se špenátem z Alcronu, a když se scéna nedokončila, jídlo se uložilo do lednice. Jenže v noci asi vypnuli proud nebo co, lednice nepracovaly a ten špenát zkysnul,“ prozradil Vorlíček v knize.

Nikoho pak před natáčením nenapadlo jídlo ochutnat. „Druhý den Sovák dostal jeden z talířů se zkaženým jídlem do ruky a hned ucítil, že je cosi špatně. Ale byl profík, nechtěl zkazit záběr. Jen si zakryl rukou pusu, aby nebylo vidět, co říká, protože se jelo na postsynchrony, a do záběru nahlas zvolal: ‚Ten špenát snad někdo skladoval v prdeli!‘ Sovák byl prostě mistr trefných a ostrých poznámek,“ dodal režisér na účet svého prý nejoblíbenějšího herce.

Fotogalerie
27 fotografií