Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Toman nás poškodil.“ Pražské restaurace zuří kvůli výroku o záměně masa za polské

Autor: Nikola Forejtová - 
8. února 2019
19:40

Luxusní restaurace v Praze se steaky za tisíc korun nabízejí místo argentinského masa polské hovězí. Tak se ve středu vyjádřil před poslanci ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) a přiživil paniku kolem masných výrobků z Polska na českém trhu. Jenže jeho slova zatím nikdo nepotvrdil, ministr kličkoval, že ho lidé špatně pochopili. Na Blesk se navíc se obrátila jedna z restaurací, kterou prý výrok Tomana poškodil. „Jméno naše a i jiných kvalitních restaurací bylo velmi poškozeno. Žádáme vysvětlení celé aféry v co nejkratší čas,“ vyjádřil se podnik La Casa Argentina.

Českem hýbe kauza polského masa z nemocných krav, které se dostalo i do tuzemska. Z 300 kilogramů, kterých se dostalo na naše území, bylo jen v Praze na 56 kilo už spotřebováno nebo prodáno. Státní zemědělská a potravinová inspekce (SZPI) a Státní veterinární správa (SVS) tak provádějí zevrubnou inspekci vytipovaných podniků, aby zabránily dalšímu šíření problémového masa.

V rámci kontrol bylo v jedné z restaurací nalezeno 31 kg masa neznámého původu. Ministr Toman o problému i se jménem restaurace informoval záhy veřejnost. Bohužel se prohlášením o kontrolách i v jiných pražských luxusních restauracích dotkl dalších podniků, které nyní žádají podrobné vysvětlení aféry veřejnosti, aby zmizela negativní pachuť z jejich jména.

Polské hovězí je na guláš, my máme steaky

Blesk Zprávám se ozvala Hana Hikelová z Gastro Group, která zastupuje sítě poškozených restaurací. „Restaurace mají docela velké problémy kvůli prohlášení ministra Tomana k dovozu hovězího z Polska. Řada zákazníků to vnímala tak, že se naráží právě na mnou zastupované podniky,“ napsala Hikelová. Jednou z poškozených restaurací je třeba luxusní La Casa Argentina.

„Veškeré maso (i všechny ostatní suroviny) odebíráme pouze od zavedených dodavatelů s propracovaným a důsledným systémem kontroly. Hovězí maso pochází z nejlepších chovů v Argentině,“ píše La Casa. Dodávají pak, že si váží zákazníků, kteří vědí, že z polského hovězího kvalitní steak prostě není možné udělat, a poznají, že mají opravdu maso „Black Angus“ z Argentiny. Polské hovězí je podle gastronomů vhodné leda na guláš.

Toman: Špatně jste mě pochopili

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého se média chytla Tomanových slov nesprávně. „Ministr neprodleně oznámil jméno restaurace, protože se jednalo o závažné pochybení. Bližší informace k tomu také následně zveřejnila SVS,“ vyjádřil se Bílý.

Podle polské televize vozí na jatka v Polsku na porážku nemocné krávy. Jejich maso se pak dostává běžně do obchodů. V Česku proto zpřísnily úřady kontroly Podle polské televize vozí na jatka v Polsku na porážku nemocné krávy. Jejich maso se pak dostává běžně do obchodů. V Česku proto zpřísnily úřady kontroly | Tvn24.pl/ Blesk Zprávy

SVS spolu s SZPI provádějí zesílené kontroly zavedené v souvislosti s polským masem. Objevené problémy ale nemusí nutně souviset s kauzou samotnou, v některých případech mohou kontroly přijít i na klamání spotřebitelů. Na dodacích listech byl uveden původ Česká republika, přestože maso v originálním balení mělo na etiketách jasně vyznačený původ, a to Polsko,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Toman se nahánění ze stran poškozených podniků brání. „Domnívám se, že má slova byla pochopena nesprávně. Mým jediným cílem je účinná ochrana českých spotřebitelů. Chci veřejnost ujistit, že nadále probíhají intenzivní kontroly a v případě prokázání jakýchkoliv pochybení o nich budeme neprodleně informovat,“ řekl.

Podnik La Casa Argentina, která mluví i za jiné poškozené podniky, požaduje okamžité vysvětlení aféry. „Bez jediného důvodu poškodily informace pověst a jméno restaurace, které s kauzou nemají nic společného. Vybudovat si v gastronomii dobré jméno je totiž několikaletá práce mnoha lidí a takto podané zavádějící informace nás velmi poškozují,“ uvádí podnik závěrem.

Polská jatka pod dohledem kamer

Blesk Zprávy zjišťovaly, jak to bude s masem z Polska v Česku dál. „V úterý proběhl telefonický rozhovor ministra s polským protějškem, který ho ujistil o následných nápravných opatřeních,“ zmínil mluvčí ministerstva.

„Do konce března by měly být přijaty nové právní předpisy, díky kterým budou všechna jatka nepřetržitě sledována kamerami. Zároveň již nebude možné delegovat dozor na jatkách na soukromé veterináře – budou ho moci provádět jen státní veterinární inspektoři,“ dodal Bílý.

Podle Bílého je také dlouho problematickou potravinou také zelenina plná pesticidů. Na tuto komoditu, včetně kuřecího masa, jsou tak zesílené kontroly.

lev1 ( 16. února 2019 22:42 )

Hospodským zlodějům se kontroly dostaly na kobylku - hospodští si dělají z lidí *** a vedou přitroublé kecy o kvalitním mase z Argentiny

petrw ( 10. února 2019 15:32 )

polaci byli vždycky cunata...na jednu sstranu se nedivim za války všechnu inteligenci germanií znicili a nechali tam jen nevzdelance ..a ještě to porad není u konce ...delaji spinu všude ve svete poliši.

panbaron ( 8. února 2019 20:55 )

Pražáci platí litr za polsky smejd Proto maji tak vygumovane palice

vagin-analev ( 8. února 2019 20:32 )

Komunista estébák toman co můžete víc chtít. Jedině okamžitá likvidace této pakáže včetně rodiny.

Zobrazit celou diskusi