Ještě jako pomocný režisér začínal Vorlíček v roce 1962 mimo jiné na koprodukčním filmu s Maďarskem Neděle ve všední den. Kvůli tomu odjel do Budapešti s českým štábem, ve kterém byla mimo jiné Jana Brejchová (79) a Jiřina Bohdalová.

„V té době už byla v Maďarsku známá z filmů českých režisérů. A známý maďarský režisér Károly Makk se s ní chtěl seznámit a přišel ji pozvat na projížďku po nějakých zajímavostech, někde mimo Budapešť. Nejspíš ji chtěl obsadit do nějakého svého budoucího filmu. Jiřina měla zrovna volno, tak si řekla proč ne… Jenže on s ní boural!“ prozradil Vorlíček ve své knize. „Někde na vesnici do něčeho narazil nebo musel prudce zabrzdit, a tehdy se ještě nepoutalo, pásy v autech nebyly, takže Jiřina proletěla předním sklem jeho vozu a vyletěla ven!“ popsal dramatickou událost.

Sám se prý dost vyděsil, když se o havárii dozvěděl. „Sedíme s Janou Brejchovou v kavárně našeho hotelu Royale a najednou vidím, jak do dveří vchází strašidlo. Ženská v potrhaných šatech a rozdrbaných punčochách, které táhne za sebou, jak jí je střepy svlíkly. A to byla Bohdalka. Naštěstí v obličeji se jí nic nestalo, byla pomlácená jen po těle. Jak letěla tím sklem, obličej si chránila rukama, a ty měla poškrábané. Obličej by byl pro herečku neštěstím. I tak musela strašně trpět,“ litoval kamarádku, která se prý z šoku rychle zotavila.

Bohdalová, která hrála už ve Vorlíčkově studentském filmu Direktiva, se pak objevila i v jeho snímcích Rumburak, Pták Ohnivák, Jezerní královna, Saxána a Lexikon kouzel či v seriálu Létající Čestmír.

VIDEO: Vorlíček o Bohdalové: Řvala na mě, až jsem se červenal!

Video
Video se připravuje ...

Vorlíček o Bohdalové: Řvala na mě, až jsem se červenal! Petr Macek, Lukáš Červený

Fotogalerie
40 fotografií