Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skandál exprezidenta s Nobelovkou: Ženám sahal pod sukni a na prsa. I zezadu

Autor: Darina Jíchová - 
8. února 2019
21:30

Bývalý prezident Kostariky Óscar Arias (77) byl obviněn ze sexuálního obtěžování. Držitel Nobelovy ceny míru za rok 1987 se podle tvrzení pěti žen choval nevhodně a osahával je. Zdroj z kanceláře kostarické prokuratory stanici CNN potvrdil, že proti exprezidentovi bylo podáno trestní oznámení.

V pondělí začala kostarická prokuratura vyšetřovat obvinění vznesené proti Ariasovi, ve kterém žena uváděla, že ji exprezident sexuálně napadl. V úterý s obviněním z nevhodného chování vystoupila druhá žena, k níž se následně přidaly ještě tři další. Arias popírá, že by se kdy sexuálního obtěžování dopustil. „Přání žen jsem vždycky respektoval, žádnou jsem nikdy nezneuctil,“ prohlásil.

Ministryně pro ženské záležitosti Patricia Moraová Castellanosová uvedla, že žena, která vyplnila trestní oznámení, může počítat s podporou Národního ženského institutu (INAMU). „Je to naše povinnost,“ sdělila Moraová reportérům CNN. „To je hlavní důvod, proč byl institut založen,“ řekla ministryně.

Exprezident strčil ruku pod sukni aktivistce

Deníku The New York Times se podařilo získat kopii trestního oznámení. Ženou, která Ariase obvinila, je kostarická psychiatrička a aktivistka Alexandra Arceová von Heroldová (34), jež v minulosti pracovala pro Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní (ICAN). Hnutí podporuje také Arias.

Arceová von Heroldová viní Ariase ze sexuálního napadení, mělo k němu dojít v roce 2014 v exprezidentově domě, kde měli schůzku ohledně nadcházející akce ICANu ve Vídni. Aktivistka uvedla, že Arias k ní přistoupil zezadu a začal jí sahat na prsa, pak jí strčil ruku pod sukni i spodní prádlo a začal se jí dotýkat.

Kongresman se od skandálu drží dál

„Ztuhla jsem, nevěděla jsem, co dělat. Vykřikla jsem: Jste ženatý. Pak jsem se začala vymlouvat na schůzku a že se po mně lidé shání,“ uvedla aktivistka. Následně rychle opustila Ariasův dům. O všem řekla svým kolegům a svému bratru. „Bylo to, jako kdyby měla posttraumatickou stresovou poruchu (PTSD), necítíla se v bezpečí,“ vypověděl bratr Arceové von Heroldové.

Žena se tehdy svěřila i jednomu kongresmanovi. Politik to listu The New York Times potvrdil, přeje si zůstat v anonymitě. Podle vlastních slov nechce být zapleten do skandálu.

MeToo v Kostarice

Arceová von Heroldová řekla New York Times, že ji ke kroku inspirovaly ženy, které se nebály vystoupit proti slavným mužům, jako je bavič Bill Crosby nebo trenér amerického gymnastického týmu Larry Nassar. Od listopadu 2017 probíhá kampaň MeToo zaměřená proti sexuálnímu násilí a obtěžování, v rámci ní byla obviněna řada mocných mužů, včetně politiků, herců, producentů nebo soudců.

„Všechny ženy, které to udělaly, mi tím nesmírně pomohly. Tak jsem si pomyslela, třeba můžu také pomoct ostatním,“ vypověděla Arceová von Heroldová. Nemýlila se, svým výstupem dodala odvahu dalším.

„Nemáte podprsenku“ 

Druhé obvinění přišlo od bývalé novinářky Emmy Dalyové, která je v současnosti komunikační šéfkou lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Dalyová vypověděla, že se jí Arias v roce 1990 „nevhodně dotýkal“ v Nikarague, kam přijela udělat reportáž z inaugurace tamní prezidentky Violety Chamorrové.

„Chtěla jsem mu položit otázku, zastavil se a podíval se na mě. Místo odpovědi vztáhl ruku a sáhl mi mezi prsa. Nemáte podprsenku, řekl mi. Pak odešel,“ popsala Dalyová. „Naprosto mě to vyšokovalo, byla jsem mu schopná říct jen: Ale mám,“ dodala bývalá novinářka. „Jen proto, že má za sebou úspěšnou politickou kariéru, mu nedává právo se ke komukoliv takhle chovat,“ hněvala se.

Manžel Dalyové, se kterou se zná od roku 1995, uvedl, že se mu žena o incidentu několikrát v minulosti zmínila. Ariasův právník Erick Ramos odmítl poskytnout detailní komentář, novináře CNN upozornil na to, že Dalyová nepodala oficiální trestní oznámení, že se jedná pouze o slovní a nepodložené obvinění.

Její ruku si přitiskl na penis

Také Eleonora Antillonová, která se podílela na Ariasově kampani v roce 1986, přišla s tím, že ji obtěžoval. Vypověděla, že popadl její ruku a přitiskl si ji na svůj ztopořený penis, pak Antillonovou opřel o skříň a líbal ji, i když se bránila.

„Když jsem viděla, jak právníci a další lidé zpochybňují slova Arceové von Heroldové, rozhodla jsem, že dál nebudu mlčet. Věřím jí, protože i mně kdysi udělal něco podobného,“ prohlásila Antillonová.

O exprezidentově nevhodném chování promluvily rovněž Marta Arayová Marroniová a Monica Moralesová. Obě ženy pracují v tisku. Marroniová uvedla, že jí během pracovní schůzky v roce 2012 sahal na nohu a nabízel masáž. Moralesová přiznala, že ji během interview v roce 2013 vyzval, aby si mu sedla na stehno.

Bývalá prezidentka Kostariky Laura Chinchillová na svém facebooku kritizovala násilí proti ženám, zároveň však doplnila, že Arias má právo na to se bránit, případně prokázat nevinu. Současný prezident Carlos Alvarado tento týden oznámil, že každý nahlášený zločin nebo přestupek bude důkladně přezkoumán. Stejně jako Chinchillová trvá na tom, že obviněným je garantováno právo na obhajobu.

Úspěšný a respektovaný politik

Arias byl dvakrát prezidentem Kostariky, nejprve v letech 1986 až 1990 a pak od roku 2006 do roku 2010. Exprezident patří k nejrespektovanějším státníkům v Latinské Americe.

V roce 1987 se stal prvním Středoameričanem, který získal Nobelovu cenu míru. Byla mu udělena za to, že se zasadil o ukončení občanských válek v regionu a zachování míru. Finanční odměnu, kterou s oceněním obdržel, využil na založení nadace podporující mír a lidský pokrok, Arias rovněž vystupuje pro zpřísnění zákona o držení zbraní a podporuje rovnost mužů a žen.