Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Linda kvůli chybě lékařů zemřela. Vzali jí ledviny a s rakovinou se přehlédli

Autor: Mii - 
9. února 2019
05:35

Místo radosti z vnoučat a dalších let života čekal Lindu Woolleyovou pohřeb (†73). I když byla zdravá, lékaři jí téměř před rokem diagnostikovali rakovinu ledvin. A krátce poté odebrali oba dva orgány. Žena se od té doby potýkala s vážnými problémy, až tento týden zemřela. Píše o tom server KDVR.

Linda svou nemoc, která nakonec nemocí nebyla, řešila celý loňský rok. Lékaři z univerzitní nemocnice Colorado jí v březnu diagnostikovali rakovinu ledvin na základně dřívějšího vyšetření, které podstoupila.

Zpráva z tohoto vyšetření ovšem žádné informace o malignitě, tedy zhoubnosti nádoru, neobsahovala. Doktoři se jen špatně podívali. To se Linda dozvěděla až příliš pozdě – kvůli chybě musela loni v květnu podstoupit odstranění obou ledvin a od té doby třikrát týdně komplikovanou dialýzu.

„Dialýza je příšerná, i když si na ni zvyknete. Úplně vám roztrhá život,“ stěžovala si Linda loni krátce poté, co zjistila, že operaci podstoupila zbytečně. Doktoři totiž krátce po zákroku provedli biopsii vyjmutých ledvin a odhalili, že ani v jedné nejsou rakovinné buňky.

Nemocnice nikdy nepřiznala chybu

Linda byla tehdy velmi nešťastná. Okamžitě si najala právníka, aby nemocnici zažalovala. Když se jí novináři ptali, zda se domnívá, že jí lékaři dluží omluvu, odpověděla „že jí dluží ledviny“. Nemocnice nikdy nepřiznala jakékoli pochybení, mluvčí jen sdělil, že „k tomu nemá žádné informace“.

Seniorku čekaly krušné měsíce. Nejen, že musela docházet na zmíněné dialýzy, nemohla být ani umístěna na list čekatelů pro transplantaci ledvin, protože jí po zákroku nebylo dobře. A i kdyby se tam dostala, průměrná čekací doba je 5 až 10 let. Senioři se orgánu dočkají jen výjimečně. I proto nakonec Linda loni v listopadu svůj příběh zveřejnila. Doufala, že se tím pátrání po dárci zrychlí.

Osudná absence důležitého orgánu

Ledviny se však už nikdy nedočkala. Na konci letošního ledna utrpěla zástavu srdce, která jí tak přitížila, že tento týden zemřela. Nemocnice poslala rodině kondolenci, stále ale nepřiznala, že by s tím mohla mít něco společného.

Jedna z Lindiných dcer, Heidi Hainesová, se přitom právě připravovala, že jednu ledvinu svojí matce věnuje. „Myslela jsem, že jí tím pomůžu, a teď už nemám šanci,“ uvedla se smutkem.

Druhá dcera, Jodi Fournierová, si americkým médiím stěžovala, že pokud by Lindě nikdo ledviny nevzal, stále mohla být naživu. „Jedna z věcí, které ledviny regulují, je hladina draslíku. Když je nemáme, tak ho reguluje dialýza. Jenže ta to nezvládla a její hladila draslíku byla dvojnásobná. To nakonec způsobilo, že se jí zastavilo srdce,“ popisovala žena.

pomnenka ( 9. února 2019 18:08 )

Je to smutne co pani potkalo, ale nezlobte se, skutecne nas musite informovat o kazde takove trageii, ktera se stane kdekoliv ve svete, co takhle neco pozitivniho, spatnych zprav je i u nas dost, nebo si myslite, ze to je zakladni tahoun vasich clanku - cim hur tim lepe.

Zobrazit celou diskusi