Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lidé se po letité válce vracejí domů. Torza budov ve zničené Sýrii nepoznávají

Autor: Darina Jíchová - 
10. února 2019
13:00

Syřané se postupně vrací do svých domovů, které mnozí z nich opustili na začátku války v roce 2011. Téměř osm let neustálých bojů dříve prosperující města a malebné vesnice změnilo v rozbombardovanou pustinu. Trosky svého domu po návratu nalezl také Kajs Diab Šarína, v jeho rodném městě Hadžin se ještě v prosinci 2018 bojovalo. Zprávu přinesla stanice CNN.

Šarína se svými syny už týden rozbíjí zbytky jejich rodinného domu a odklízejí trosky. Severosyrský Hadžin koalice vedená Spojenými státy osvobodila v prosinci a vyhnala odtud členy teroristické organizace Islámský stát (ISIS). „Život pod navládou ISIS byl těžký, ale tohle… Ještě těžší je vrátit se do tak zdevastovaného domova,“ uvedl Šarína.

Syřan a jeho rodina Hadžin opustili v roce 2014, když minulý týden do města přijeli, nepoznávali ho. Rozbombardované domy, stopy po kulkách, vysklená okna. Výjimkou nebyl ani jejich domov. Poslední roky strávil Šarína přesouváním se z jednoho uprchlického tábora do druhého, chvilku žil s rodinou i u příbuzných. Na život před válkou si už skoro nepamatuje, jeho děti už sedm let nebyly ve škole.

„Syn nezná nic jiného než válku“

„Nebude to nic lehkého, není tu nic, žádné jídlo, pitná nebo vlastně jakákoli voda. Nic,“ popsal reportéru CNN. Dodal, že je před nimi ještě dost práce, než to, co zbylo z jejich domu, bude znovu obytné. Šarínův syn Mohamed (7) je ještě malý na to, aby otci pomáhal. „Je o rok mladší než celá tahla noční můra, nic jiného než válku nezná,“ postesknul si Šarína.

Válka proti ISIS pomalu končí a Syřané se vracejí zpět. Čekají na ně zdemolovaná, někdy zcela zničená města, po kterých zbyly jen trosky domů a budov, kusy betonu a kovové konstrukce. V ulicích leží také nevybuchlé střely a miny.

Syřany vracející se do města Hadžin přivítaly trosky, z jejich domů nic nezbylo. Syřany vracející se do města Hadžin přivítaly trosky, z jejich domů nic nezbylo. | Profimedia.cz

Z hlavní křižovatky v Hadžinu je kráter, z nemocnice zbyla jen kostra. Město je bez vody a proudu, neexistuje žádná místní správa, děti si o znovuotevření školy mohou nechat jen zdát, přesto se lidé vrací domů. Do města přijíždějí náklaďáky naložené jejich majetkem, vedle torz domovů jsou vyskládány skříně, ledničky, matrace nebo běžící pásy.

V Hadžinu nadále zůstávají koaliční vojáci, přestože z města vyhnali ozbrojence ISISu, obávají se přítomnosti možných spících buněk.

„Zůstaly jen kameny,“ komentovala stav města Zahra, které je mezi navracejícími se Syřany. Z trosek si udělala svůj obchod, sedí na kusech budov a prodává cukroví, papírové kapesníčky a toaletní papír i cigarety.

Poslední bašta ISIS

Posledním místem, které zůstává pod nadvládou ISIS, je odlehlé město Baghúz Faukaní na východu země. V oblasti se ozývá střelba, nad městem přelétávají koaliční letadla, těžké boje tu pokračují i v neděli. Vojáci jsou netrpěliví, je to poslední bašta, kterou islamisté drží. Mnozí jsou toho názoru, že pokud vítězství znamená zničení města, mělo by se k tomuto kroku přistoupit.

Ve středu americký prezident Donald Trump ve svém projevu o stavu Unie prohlásil, že koalice brzo ovládne 100 procent území chalífátu, který ISIS vybudovala na území Sýrie a Iráku. Trump předpovídá, že k tomu dojde už příští týden, čeká se jen na oficiální vítězství, chlubil se během projevu prezident USA.

Prezidentovo nadšení ale rozhodně nesdílí velitel jednotky Syrských demokratických sil (SDF) operující u Baghúzu Faukaní Adnan Afrin. „ISIS ještě není úplně vyřízená. Její členové stále bojují, mají spící buňky ve všecch oblastech, které jsme osvobodili,“ varoval Afrin.

hera ( 10. února 2019 14:39 )

O co se v Syrii zasloužili Američané, že Trumph se tak raduje . O co? Nerozumím ani té zprávě. Radovat se má Rasia s Asadem. Fakt, člověk už neví co si má o tom myslet. Nenavrhnou náhodou tomu velkohubému Američanovi Nobellovou cenu Míru? Víte, že bych se tomu ani moc nedivila?

Zobrazit celou diskusi