Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hra o trůny v Thajsku: Princezna chtěla být premiérkou, král to zarazil

Aktualizováno -
9. února 2019
08:20
Autor: ČTK, for - 
8. února 2019
06:25

Nejstarší sestra thajského krále, princezna Ubolratana Radžakanjaová (67), chtěla usilovat o post premiérky v thajských volbách 24. března. Kandidovat plánovala za stranu, která má blízko ke svrženému premiérovi Tchaksinu Šinavatrovi. Král Bodindradebajavarngkun (66) ale její ambice neschvaluje, a tak vydal obratem dekret, který zakazuje účast v politickém dění členům královské rodiny. Přání sestry tak král utnul hned v prvopočátku. A strana, za kterou měla princezna kandidovat, to přijala, její kandidaturu stáhla.

Thajský král Mahá Vatčirálongkón Bodindradebajavarangkun, který v prosinci 2016 formálně převzal trůn po svém zesnulém otci Pchúmipchonu Adundétovi, označil sestřino rozhodnutí kandidovat na premiérku za „nevhodné“ a neústavní. Podle agentury Reuters tím monarcha  pohřbil její kandidaturu, protože nesouhlas krále pravděpodobně povede k tomu, že ji volební komise diskvalifikuje.

„Zapojení vysoce postaveného člena královské rodiny do politiky, a to jakýmkoli způsobem, je krokem, který je v rozporu s tradicemi, zvyky a kulturou země. Proto je pokládáno za krajně nevhodné,“ uvedl král v prohlášení.

Vyjádřený nesouhlas nakonec král potvrdil vydáním nového dekretu, který zakazuje členům královské rodiny, aby se podíleli na politické situaci. 

Královskou rodinu uctívají miliony Thajců

Nečekané oznámení o kandidatuře princezny Ubolratany mohlo radikálně změnit thajskou politickou scénu, kde armáda byla vždy vnímána jako instituce, která je k monarchii nejloajálnější, zatímco stranu svrženého premiéra Šinavatry monarchisté označovali spíše za nepřátelskou vůči královské rodině.

Přestože Thajsko je od roku 1932 konstituční monarchií, má královská rodina v zemi obrovský vliv a uctívají ji miliony obyvatel. Pro šéfa junty by býval politický vzestup princezny těžké zastavit.

Princezna Ubolratana byla označovaná za schopnou kandidátku. Vystudovala matematiku a biochemii na Massachusettském technickém institutu (MIT) v USA a má rovněž magisterský titul z Kalifornské univerzity v oboru veřejné zdravotnictví. Ve Spojených státech žila více než 26 let, po návratu do Thajska v roce 2001 se začala věnovat charitativní činnosti a propagaci thajského turistického průmyslu. V Thajsku mnozí lidé Ubolratanu znají i jako herečku z televizních seriálů.

Doteď tradice, nyní zákon

Do politiky příslušníci thajské monarchie podle tradice doposud nevstupovali, Ubolratana, označovaná v Thajsku běžně za princeznu, se ale už v roce 1972 vzdala svých královských titulů, když se provdala za spolužáka z MIT Američana Petera Jensena. „Vzdala jsem se královských titulů a žila jsem jako neurozený občan,“ napsala v pátek Ubolratana ke své kandidatuře na instagramu.

Malá Lidová reformní strana, která byla založena loni a podporuje premiéra Prajutcha Čan-Oču, ale přesto kandidaturu princezny kritizovala. Volební komisi strana vyzvala, aby zhodnotila, jestli princezna svou kandidaturou neporušila zákon zakazující politickým stranám využívat královskou rodinu ke kampani. Nyní už je výzva zbytečná, protože král kandidaturu postavil dekretem mimo zákon.

Konflikt mezi monarchii nakloněnými zástupci vyšší a střední třídy v Bangkoku a dalších městech a Šinavatrovými příznivci na venkově vedl v Thajsku v uplynulých 15 letech opakovaně k pouličním protestům, vojenským převratům a násilným střetům. Otázkou nyní je, zda princeznina kandidatura představovala snahu znepřátelené tábory s královým souhlasem sjednotit, nebo zda šlo o odvážnou hru Šinavatrových stoupenců, jejímž cílem bylo využít obliby královské rodiny mezi Thajci.

Zobrazit celou diskusi