Sting alias Gordon Matthew Thomas Sumner (67) čerpal ze vzpomínek na rodné město Wallsend s obrovskými loděnicemi. Ty patřily na počátku 20. století k největším na světě. Po ekonomickém kolapsu těžkého průmyslu Velké Británie v 70. a 80. letech 20. století jejich význam upadal. Výroba lodí skončila v roce 2007.

Muzikál je pohledem do života komunity lodních dělníků, kteří se musejí vypořádat s útlumem kdysi prosperujícího průmyslu. Dokážou projevit kolektivní sílu, byť se jejich snažení může zdát donkichotské. Zároveň muzikál obsahuje i osobní a romantickou linku.

Gesto vzdoru

Krize a útlum odvětví dovede dělníky k rozhodnutí postavit svou poslední loď. „Jde o obdivuhodné gesto v situaci, kdy člověku nezůstává nic jiného než vzdor a odhodlání jít do sebevražedné akce. Stingovi, který v městečku prožil dětství, to je sympatické, zejména odhodlání konkrétních lidí v konkrétní situaci,“ poznamenal režisér muzikálu a ředitel divadla Stanislav Moša.

Hlavní hrdina Gideon Fletcher v podání Kristiana Pekara nebo Dušana Vitázka má se Stingem mnoho společného. Stejně jako on v mládí odešel z rodiště za jiným životem. Po 17 letech se vrací zpět a zjišťuje, že stará láska - na rozdíl od starých lodí - nerezaví a že lidé spjatí s mořem a loděmi jsou odhodlaní bojovat za dědictví svých předků do posledních sil.

Muzikál měl premiéru na Broadwayi v roce 2014 a získal dvě nominace na Ceny Tony. Obsahuje přes 20 hudebních čísel, z větší části jde o nové písně, několik jich ale budou lidé znát ze starších Stingových desek. Patří mezi ně třeba Island of Souls z alba The Soul Cages.

Video
Video se připravuje ...

Herečka Městského divadla Brno Pavla Vitázková o domácích mazlíčcích. Blesk TV Zdeněk Matyáš

Dirigent: Stinga si zamilujete hned nebo později

Později se dočkal úprav pro tzv. britskou tour. Stanislav Moša měl možnost zhlédnout americkou i britskou verzi. Premiéra v Brně bude v evropských kulisách kontinentální premiérou. Zájem uvést Stingův muzikál mají také některá německá divadla.

Zatímco v původní verzi muzikálu na Broadwayi hrála malá kapela, v Brně hudbu upravili pro velký orchestr čítající tři desítky hudeníků. „Stingův hudební jazyk je velmi specifický, a to zejména v používání harmonie, kterou když posluchač dostane do ucha, zamiluje se do ní buď hned - anebo později," podotkl dirigent Dan Kalousek.

Sting vystoupí ve Slavkově

Sting nebude brněnské premiéře v sobotu 16. února přítomen, připravuje totiž premiéru v kanadském Torontu. Pozvání na jih Moravy pro britskou legendu každopádně platí, vyloučen není jeho videopozdrav.

I kdyby mnohonásobnému držiteli cen Grammy návštěva Městského divadla Brno nevyšla, na jižní Moravě se letos i tak objeví. 12. července totiž vystoupí na koncertě v zámecké zahradě ve Slavkově u Brna.

VIDEO: Dušan Vitázek o brněnském kole a své hudební kapele.

Fotogalerie
5 fotografií