Studie řešení revitalizace Žižkova náměstí se od sebe velmi liší. Obě však navrhují do prostoru umístit více stromů, odstranit keře, přidat WC a občerstvení. Zachovaly i sportovní hřiště na jižní straně. Návrhy nezapomínají ani na pejsky. Tým architekta Zdeňka Sendlera vyčlenil pro psy spodní část. Argumentuje tím, že jejich majitelé po nich příliš neuklízí. Ateliér zahradní architektury Flera zase navrhl mlatový povrch na cesty a trávník, ze kterého by se měly exkrementy lépe uklízet.

Již dříve se podle podkladů Sendlerova ateliéru na Žižkově revitalizovalo Havlíčkovo náměstí. Vycházelo se z historie prostoru, na kterou se architekt snažil navázat. Park je v tomto návrhu rozdělený do tří částí, přičemž uprostřed je volná travnatá plocha na odpočinek. Ostatní části jsou plné stromů. Na severní a jižní straně by měly být dlážděné cesty a přibudou i stromy, které oddělí park od hlučné dopravy. V prostoru se počítá i s vodními rozprašovači a přenosnými lehátky.

Co na to místní?

Tým Flera pod vedením Ferdinanda Lefflera chce park otevřít zejména pro studenty přilehlé školy. Celý prostor je pokrytý stromy a jsou zde schody, na nichž mohou lidé posedávat. Jednotlivé prvky z dětského hřiště by měly být rozmístěné po parku. Počítá se tu taktéž s vodním prvkem, v návrhu jde o vodní kanál. Náměstí by nově křižoval chodník. Přístup ze školy by měl být plynulejší a v parku by se mohla vystavovat studentská umělecká díla.

Po představení návrhů se k nim vyjádřili místní. Uvítali prosekání keřů, více stromů a kavárnu v parku. Část veřejnosti kritizovala, že návrh od týmu Flera je určený pouze pro studenty a mladé lidi. Jiní obyvatelé poukazovali na to, že chtějí park, který bude moderní a odlišný od ostatních parků ve městě. A kdy se na novou podobu parku můžeme těšit?

Po etapách

Projekt je teprve na počátku. Nyní vyhodnotíme postřehy občanů, které buď zakomponujeme a zadáme novou soutěž na podobu, nebo vybereme jedno z předkládaných řešení,“ prozradil starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09). Revitalizace proběhne po etapách, první by mohla být už v roce 2020, ale přesně to zatím nelze určit. Hrubým odhadem by revitalizace mohla stát 6 až 8 milionů korun.

Fotogalerie
19 fotografií