Obyvatelé Řep se měli dočkat nového luxusního sportoviště, místo toho se na radnici valí další a další potíže. Důvodů, proč se celý stavební proces zpozdil, je podle místostarosty Jaroslava Bíra (ODS) víc. „Zpoždění je z valné většiny způsobeno zásahem státu, Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže,“ vysvětloval místostarosta na zasedání zastupitelstva v lednu.

Úřad údajně nesouhlasil s podmínkami výběrového řízení na budoucího provozovatele. Ten již do stavby a projektu začal zasahovat, ale kvůli rozhodnutí úřadu se celá záležitost zkomplikovala. Městská část proto byla nucena vrátit se k původnímu projektu, který však měl značné nedostatky a vady.

Milionové chyby

Chyby v dokumentaci jsou však místy alarmující. „Po celou dobu stavby jsme měli problémy s projektantem elektrických rozvodů. Nezvládl projekční práce, zjistilo se, že ten projekt se podle jeho návrhu nedá ani realizovat,“ komentoval situaci na zastupitelstvu manažer projektu Jiří Pečinka. Jenže se toho našlo daleko víc. Podle Pečinky byly špatně vypočítané položky ve výztuži požární nádrže, chybělo v ní až 3 a půl tuny výztuže. Napojení retenční nádrže do kanalizace bylo zase o 40 centimetrů výš, a musela se proto koupit jiná, dražší nádrž.

Stavební práce měly vyjít přibližně na 350 milionů korun, jenže městská část za celý projekt zaplatila výrazně více. Podle zveřejněných smluv přibližně 435 milionů korun. Podle místostarosty Bíra městská část eviduje všechny vady, které budou moci nárokovat na původním projektantovi. Po dokončení stavby se tak má také stát.

Architekt Jiří Buček ze společnosti SIAL architekti a inženýři spol. se k věci nechtěl vyjadřovat. Termín dokončení je nově stanovený na konec června 2019. Každý den se pak radnici pořádně prodraží. Režijní náklady na stavbu vychází totiž měsíčně na 740 tisíc korun. 

Fotogalerie
12 fotografií