Ne každý muž se dokáže vcítit do ženy, která celý den skáče kolem dětí. Všeuměl Tomáš Klus však ano. Svým posledním příspěvkem na sociální síti dojal všechny své fanoušky – nebo spíše fanynky, které si nestačily utírat slzičky, co jim vyhrkly do očí.

Klus totiž popsal své typické ráno a svou hlubokou úctu k ženám. „Vstávám v 5.16, abych si stihl udělat ‚všechny ty svý věci‘, a po zbytek dne byl v klidu a k dispozici,“ začal svůj elaborát, ke kterému připojil nejen fotku své kojící manželky Tamary (30) s jeho dvěma dětmi, dcerou Josefínou (5) a Jenovéfou (1), ale i svou vlastní maminku a sebe ve věku zhruba šesti let.

Zpěvák, který se baví dle svých vlastních slov rozjímáním nad altruismem (tedy nad nezištností a dobročinností), se pak musí zapojit do běžného ranního kolotoče. Obstarat Josefínku, která vstává kolem šesté hodiny, a pak Alfréda (2), který se budí v sedm. Což je činnost, kterou v jiných rodinách obvykle dělávají ženy. „Z toho klidu a vnitřního usebrání jsem doslova vytržen a rovnou používán,“ povzdechl si trojnásobný otec na instagramu. „Nejdřív jsem měl tendence se litovat a tomu věčnému ‚a co já, můžu se prosím taky nasnídat?!‘ dát za pravdu a prostě vybouchnout. Podobných Acojá ataků mívám denně několik, a mám teď za cíl zatočit s nimi.“

Moc dobře si uvědomuje, že z něj výchova dětí zkrátka učinila lepšího člověka. „Došlo mi, že není lepší možnosti pro praxi altruismu než běžný rodinný život se všemi jeho požadavky a že není větších učitelů než matek, které zcela přirozeně v podobných situacích Acojá atak rozpouští,“ myslí si populární písničkář, který slaví úspěch se svým posledním albem SpOlu. Když potom dodává, že všechny matky napříč rasami i živočišnými druhy jsou nejsoucitnějšími bytostmi na světě, a soucit je podle něj cestou do „nebeského království“, nezůstává jedno oko suché:

„Klaním se před vámi, mamky, matky, maminky, mamči, mamušky a mámy, s jak moudrou samozřejmostí přijímáte své nelehké poslání bolesti a sebeodevzdání. Vím, že všechny řeknete, že to za to stojí - a tím spíš jste v mých očích výš. Musím toho ještě hodně přečíst a odmeditovat, abych vám probouzením mysli dosáhl alespoň po kotníky,“ uzavírá takzvaný sluníčkář Klus své srdceryvné vyznání. Jistě ho potěšilo, že jeho jímavý příspěvek nasbíral za necelé dvě hodiny od svého uveřejnění neuvěřitelných pět tisíc lajků...

VIDEO: Tomáš Klus v rozhovoru pro Blesk.cz. Co přeje Čechům a Slovákům k 100. výročí Československa?

Fotogalerie
51 fotografií