Václav Vorlíček vytvořil celou řadu originálních komedií a pohádek. Popelka je jeden z mála českých filmů, které se dočkaly i mezinárodního uznání. Jeden příklad za všechny: Norové po dlouhou dobu tlačili na Václava Vorlíčka, aby jim Popelku natočil také, ovšem s norskými herci. „Přijel jsem do Osla, a když jsem viděl tamní děvčata, uvědomil jsem si, že tam žádnou druhou Libušku nenajdu,prozradil před dvěma lety Radiožurnálu režisér.

Režisér byl velmi uznávaný v sousedním Německu, protože Popelka se točila v koprodukci s Němci a několik scén vzniklo na zámku Moritzburg. Němci si pohádku připomínají na poštovních známkách a na výstavě v Moritzburgu.

A tak není divu, že o odchodu Vorlíčka informovala většina německých médií včetně Bildu nebo Spigelu. O jeho smrti napsali i ve Francii nebo v již zmíněném Norsku.

Zdraví Vorlíčka trápilo od podzimu 2017. Na začátku roku 2018 mu lékaři našli rakovinový nádor na plicích. Režisér byl od mládí silný kuřák a svou oblíbenou značku anglických cigaret, které se prodávají jen na několika místech v Praze, si neodpíral ani po drsné diagnóze. „Myslím, že už je to jedno,“ říkával svým oblíbeným suchým humorem. Václav Vorlíček zemřel 6. února.

VIDEO: Oceněný Václav Vorlíček: Mám nápad na další komedii!

Video
Video se připravuje ...

Oceněný Václav Vorlíček: Mám nápad na další komedii! redakce Blesk TV

Fotogalerie
40 fotografií