Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Do exotického ráje Čechů se vrací popravy. Na Srí Lance měla šibenice pauzu 43 let

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
7. února 2019
11:55

Srílanský prezident Maithripala Sirisena ukončil 43leté moratorium na uplatňování absolutního trestu a rozhodl, že trestanci odsouzeni na smrt budou popraveni. Inspirovala ho totiž válka proti drogovým gangům, kterou vede filipínský prezident Rodrigo Duterte, který s drogovými dealery a pašeráky nemá smilování. Na popravu čeká 1299 srílanských vězňů, informoval deník Guardian.

Návrat k popravám oznámil prezident Sirisena na konci ledna, tehdy ještě nebyl jasný způsob, jakým budou prováděny. Podle čtvrtečního článku se bude jednat o smrt oběšením. Půjde tedy o stejnou techniku, jakou byl v roce 1976 popraven poslední odsouzenec na smrt. Už od loňského července si prezident Sirisena podle vlastních slov pohrával s myšlenkou, že obnoví popravy. V celách smrti je na Srí Lance 1299 vězňů, z toho 48 bylo odsouzeno za drogovou kriminalitu.

Popravovat se bude do tří měsíců

„Potřebujeme přísnější zákony, jen díky nim vybudujeme bezúhonnou a duchovní společnost,“ řekl Sirisena ve svém projevu v parlamentu. „V naší zemi se rozšířily různé druhy drog od marihuany po kokain a heroin. Rozhodl jsem se proto znovu přistoupit k výkonům trestů smrti, popravy budou obnoveny během dvou až tří měsíců,“ vysvětlil Sirisena.

Popularita prezidenta je dost nízko, Sirisena je dokonce považován za jednoho z nejméně oblíbených vůdců země. V roce 2020 ho čeká drsná bitva o druhé funkční období. Je otázkou, zda svou pozici bude schopen obhájit.

„Žádám humanitární organizace, aby proti mému kroku neprotestovaly. Přistoupil jsem k němu, abychom se vypořádali s drogovým podsvětím na Srí Lance,“ vyzval Sirisena. O znovuzavedení poprav se prezident snaží už několik měsíců, na odpor ale narazil v řadách vlastní vlády. Proces zpomaluje i to, že vězni odsouzeni na smrt podávají odvolání. Mezi odsouzenými, kteří by měli být oběšeni, je také 84 žen.

Prezident se inspiroval na Filipínách

Sirisena se k plánu obnovit popravy odsouzených na smrt inspiroval během své návštěvy Filipín před dvěma týdny. Tamní prezident Rodrigo Duterte po svém zvolení do úřadu v roce 2016 zahájil brutální boj proti drogám, který si dosud vyžádal podle vládních údajů pět tisíc životů, neoficiální odhady však hovoří až o 20 tisících mrtvých.

Filipínský prezident vyhlásil drogovým dealerům nemilosrdnou válku. Filipínský prezident vyhlásil drogovým dealerům nemilosrdnou válku. | ČTK, Reuters, EPA

„Válka proti drogám, kterou vedete, je příkladem pro svět a pro mě osobně,“ řekl nejvyšší srílanský představitel. „Ohrožení drogami je v mé zemi všudypřítomné a já cítím, že bychom měli jít ve vašich stopách, abychom toto nebezpečí dostali pod kontrolu,“ prohlásil tehdy Sirisena k Dutertemu.

Exotický ráj má problém s drogami

Srílanská vláda potvrzuje, že narkotika se stávají čím dál větším problémem pro tento ostrovní stát. Tento měsíc úřady zabavily zásilku kokainu v hodnotě asi 2,4 miliard korun v přístavu hlavního města Kolombo, které se stává rostoucím centrem pašování drog.

Zobrazit celou diskusi