Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Včelí mozek je schopný jednoduchých výpočtů. Umí sčítat i odčítat, zjistili vědci

Autor: nkov - 
8. února 2019
09:19

Včelí mozek je schopný jednoduchých výpočtů, včetně sčítání a odčítání. Ukázala to nová studie, při které vědci trénovali několik jedinců ve snaze naučit je sčítat či odčítat barevné útvary. I natolik malý včelí mozek je tedy, zdá se, dostatečně výkonným, aby pochopil základní matematické operace, píše deník Independent.

Odborníci z francouzského národního centra pro vědecký výzkum vycvičili skupinku létajícího hmyzu v provádění sčítání a odčítání. Jde přitom o procesy, které vyžadují vykonávání složitých kognitivních operací, při kterých si musí včela zapamatovat komplexní pravidla a následně je aplikovat na nové situace.

I z toho důvodu byla matematika po dlouhou dobu vnímána jako výlučně lidská schopnost, v posledních letech se nicméně roztrhl pytel s výzkumy, které ukazují, že v tom nejsme zdaleka tak jedineční.

Podle nich jsou určitého stupně výpočtů schopní například šimpanzi, papoušci nebo i holubi.

V nové studii vedené Dr. Scarlet Howardovou byly včely nejdříve naučeny rozpoznat barvy jakožto symboly pro znaménka plus a mínus – přesněji, modrá znamenala „více“ a žlutá „méně“. Včely následně vstupovaly do bludiště ve tvaru písmene Y, kde se rozhodovaly mezi dvěma tvary.

Odečíst a sečíst podle barev

Pokud vybraly správně, dostaly za odměnu cukrovou vodu. V případě špatné volby jim vědci nabídli hořce chutnající vodu s přídavkem chininu.

U vchodu do labyrintu dostaly na výběr mezi 1 až 5 tvary v modré nebo žluté barvě. Poté vletěly do komory, kde si mohly vybrat buď původní počet tvarů snížený, nebo zvýšený o 1, či jiný, nesprávný počet. V případě modrých tvarů musely 1 tvar přičíst, u žlutých naopak odečíst.

Z celkového počtu 100 pokusů u 14 včel dosáhly vědci míry úspěšnosti 75 %. Dr. Howardová přirovnala experiment ke způsobu, jakým se děti učí spojovat matematické symboly s různými koncepty jako sčítání, násobení, dělení nebo odčítání. „Jako děti se učíme, že plusové znaménko znamená, že musím přidat, zatímco minusové znaménko naopak, že musím odebrat,“ vysvětluje.

Nejde ovšem o první případ, při kterém včely dokázaly, že rozumí číslům. V předchozích výzkumech dokázaly napočítat do 4, ukázalo se navíc, že rozumí konceptu nuly. Nula je přitom i z lidského hlediska složitěji pochopitelná, než kladná a záporná čísla.

Přestože pro včely nemusí být jejich nalezená schopnost užitečná, jde o důkaz, že úroveň jejich mozku jim umožňuje pamatovat si různé tvary a barvy, čehož mohou využívat například při opylování určitých druhů rostlin.

Video  Na střeše magistrátu hl. m. Prahy stojí pětice včelích úlů. Přežívají v nich statisíce včel, které vytváří jeden z nejlepších medů v republice.  - David Zima
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi