Po rozhodnutí zachovat na brněnském hlavním nádraží stavědla číslo 4 a 5 z konce 19. století nyní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) budovy vyklízí a pracuje na jejich zakonzervování.

„To je klíčové pro to, aby byla budova zachovaná do doby, než se rozhodne, co se s ní do budoucna stane. A také aby do ní nemohl nikdo vniknout,“ uvedl při středeční prohlídce náměstek pro provoz infrastruktury Pavel Šprdlík.

Záchrana, jenže co dál?

Z budovy zmizí odpad, některá okna budou znovu zasklena. „O zachování se rozhodlo před pár dny, takže je otázka budoucnosti, co se stavědlem bude,“ upozornil Šprdlík. Až do poloviny loňského prosince v budově sloužili zaměstnanci, kteří přehazovali výhybky a stavěli vlakovou cestu.

Nyní během roční výluky se staví za šestým nástupištěm nová budova pro umístění technologií a zaměstnanců, kteří budou řídit provoz v celém obvodu stanice. Už na konci měsíce by se do ní měly začít montovat první technologie.

Využití stavědel zatím brání provoz vlaků, který utichne až ve vzdálenější budoucnosti za podmínky, že se podaří postavit a zprovoznit nové odsunuté nádraží. „Přes koleje se ke stavědlu nikdy chodit nebude. V úvahu připadá spolupráce s městem a přístup z Uhelné ulice,“ řekl Šprdlík.

Unikátní železniční soubor

Památkáři usilovali o záchranu stavědel proto, aby se zachoval soubor, který tvoří viadukt původní dráhy ze 30. let 19. století, a to i přesto, že byl později zasypaný.

„Viadukt se zasypával také v 90. letech 19. století, protože Severní dráha císaře Ferdinanda potřebovala víc místa. Tehdy se stavěla i Malá Amerika jako jeden z nejmodernějších skladů. Vše se stavělo z červeného režného zdiva,“ konstatovala Alena Borovcová z Národního památkového ústavu

Stavědla jsou podle ní cenná i proto, že jsou unikátní a nikde jinde taková nebyla. „Navíc se modernizuje všude na dráze zabezpečovací zařízení, elektromechanické mizí a s ním i stavědla. Proto je dobré některá pro budoucnost zachovat,“ řekla Borovcová.

VIDEO: Pohled na hlavní a Dolní nádraží v Brně z výšky.

Video
Video se připravuje ...

Pohled na Brno hlavní nádraží a tzv. dolní nádraží z AZ Tower. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
4 fotografie