Popelčin hezky upravený statek, kde bydlela s macechou a nevlastní sestrou, byste hledali jen marně. Ve skutečnosti totiž natáčení proběhlo na vodním hradě Švihov nedaleko Klatov. Jenže kvůli natáčení museli hrad hodně upravit.

Filmaři přistavěli například dřevěnou pavlač, udělali falešná okna a brána byla také jen naoko. Po natáčení všechno zmizelo. „Část předhradí se stodolami dojmem velkého dvora působila, bylo to nenatřené. Tmavá zeď hradu, v níž jsou prázdná okna, jsme filmově zabydleli přistavěním dřevěného ochozu, z něhož vedly schody dolů. Do oken se vsadily okenice a do jednoho z krajních dveře. Když je ale statkářka otevřela, museli jsme záběr ustřihnout. Za ní se objevila díra, za nimi nebylo nic,“ zavzpomínal pro Aha! dnes již zesnulý režisér Václav Vorlíček (†88).

„Švihov byl během natáčení v roce 1972 v žalostném stavu. Při natáčení se snažili maskovat ruiny, jak to šlo,“ uvedl pamětník. A potvrzují to i samotné záznamy ze Švihova. „Roku 1928 byl hrad označen jako zřícenina. Ve třicátých letech dvacátého století se udělaly jen nejnutnější opravy a od roku 1954 byla zahájena rekonstrukce. Do současnosti probíhají práce na restaurování hradu,“ píše se na stránkách historické památky.

Pohádka se točila také na německém zámku Moritzburg u Drážďan, který je naopak v perfektním stavu. Stodolu, kde Popelka ukrývá kouzelné oříšky, filmový architekt našel na Plzeňsku v Mezihoří, stejně jako sad nebo rybník, ve kterém skončí macecha se saněmi. Interiéry z pohádky nejsou z Moritzburgu ani ze Švihova. Byly točeny v berlínských ateliérech.

Je tak jasné, že natáčení nebylo snadné pro štáby ani pro samotné herce včetně Libušky Šafránkové a Pavla Trávníčka, kteří se představili v hlavních rolích dnes již legendární české pohádky.

  

Fotogalerie
27 fotografií