Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Bude škola začínat v 10? Studenty vstávání unavuje, tvrdí petice. Projednají ji poslanci

Britští poslanci budou rozhodovat, zda neposunout začátek výuky. Nově by se učilo od 10 hodin, (ilustrační foto).
Britští poslanci budou rozhodovat, zda neposunout začátek výuky. Nově by se učilo od 10 hodin, (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Darina Jíchová - 
6. února 2019
20:45

Britské poslance čeká zajímavá debata, jejím tématem je začátek vyučování pro teenagery. Školní den v Británii začíná v 8:30 ráno, internetová petice, kterou podepsalo 176 tisíc lidí, se ale dožaduje toho, aby byl začátek výuky posunut až na desátou. „Ráno jsou mladí unavení,“ vysvětluje petice. Zákonodárci budou téma probírat příští týden, oznámila stanice BBC.

„Teenageři jsou unavení, protože musí vstávat brzy, aby se dostali do školy. Vláda by měla nařídit, aby střední školy svou výuku začínaly později, zvýšilo by to produktivitu studentů,“ uvádí petice, jejíž autorkou je Hannah Kidnerová.

O začátku školy rozhodnou poslanci

Britský parlament se zabývá všemi peticemi, pod které se podepsalo více než 100 tisíc lidí. O posunutí začátku výuky tak bude jednat 11. února. Za požadavkem Kidnerové stojí i řada vědeckých studií. Podle výsledků experimentu, který v roce 2017 provedli odborníci z univerzity Open University, má posunutý začátek školy pozitivní vliv jak na známky a pozornost studentů, tak na jejich imunitní systém.

„Na prvním místě by mělo být vždycky zdraví dětí. Vliv na to má i to, kdy začíná jejich školní den. Posunutá doba vyučování má zlepšit jejich fyzické i duševní zdraví a v neposlední řadě samozřejmě i studijní výsledky,“ uvedl Paul Kelley z Open University.

Výuka od 10 má kladný vliv

Britští vědci v roce 2015 potvrdili, že teenageři mají zpožděný biologický rytmus. Pokud jim škola začíná až v 10 hodin, jsou během vyučování soustředěnější a aktivnější.

Škola Hampton Court v anglickém městě Surrey se v roce 2014 rozhodla teorii uvést v praxi. V rámci pokusu začátek výuky posunula až na 13:30 s tím, že škola končila kolem 19:00 hodin. Testovala, zda jsou jejich studenti produktivnější. Výsledky byly bohužel nejednoznačné.

joachimk ( 7. února 2019 15:24 )

Když je to unavuje, tak tam nemusí chodit vůbec.

PavelSki ( 6. února 2019 21:43 )

Lemrylíné, co psali petici, znaj ze školy jen hospodu, v lepším případě se někde nealko pobavit. A co ti, co chtějí po škole na kroužky, sportovat rekreačně či závodně, budou ve škole až do tmy. Jak to dopadne: 10-11h? "Když už konečně bude oběd"? Po obědě: "Teď jsem se nacpal/a, výkony po mně nečekejte". Domů za stmívání, to už žádná další aktivita nebude.

andorea ( 6. února 2019 21:40 )

Jo tak chudáčky vstávání unavuje...Nakašlat! Pokud nebudou čumět do dvou do rána do počítače, tak jim vstávání nebude dělat problémy!

miasek ( 6. února 2019 21:31 )

Moje deti chodi do skoly v 8:30 a konci ve 3:30. Byla by jsem radeji at zacnou drive a drive konci a maji vice casu pro sebe. Takhle jsme doma ve ctyri, chvili si pohraji nez je vecere. Po veceri ukoly a sprcha. A pak uz do postele, kde musi cist knihu. Ve dny kdy maji krouzek, tak jdeme pozdeji spat

Zobrazit celou diskusi