Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Muž tajil smrt manželky, léta za ni pobíral dávky. Úřad práce odhalil podvody za 35 milionů

Autor: David Budai - 
7. února 2019
05:10

Úředníci přitvrzují v kontrolách zneužívání dávek hmotné nouze a častěji vyrážejí na kontroly přímo do míst, kde lidé žijí. Loni takto odhalili podvody za 35 milionů korun. Češi například zatajují přeplatky za energie, tajně si přivydělávají jinde nebo vozí železný šrot do sběru, čímž si mohou přijít i na desítky tisíc korun. Šokující byl i případ muže, který pobíral dávky na svou mrtvou ženu.

Tento případ zaskočil i samotné úředníky. Muž pobíral příspěvek na péči pro svou nemocnou manželku, přestože už byla několik let mrtvá. Nesrovnalost odhalila kontrola evidence obyvatel a ukázalo se, že si takto muž neoprávněně přišel na více než 400 tisíc korun. Vše putovalo k soudu, odkud si „vypečený“ vdovec odnesl dokonce podmíněný trest. 

Jen v loňském roce odhalili pracovníci úřadu práce 1507 nesrovnalostí ve vyplácení dávek hmotné nouze a lidem je odebrali. Dalších 743 dávek stopli už ve fázi žádosti, když se ukázalo, že na ně lidé nemají nárok. Celkem díky tomu stát uspořil přes 35 milionů korun.

Přes 100 tisíc kontrol ročně

Celkem úřad loni provedl 144 tisíc šetření, z toho 108 tisíc přímo v místech žadatelů. O rok dříve to bylo „jen“ 110 tisíc šetření, přímo v domácnostech pak 70 tisíc. 

„V průběhu můžeme ověřit, jestli se konkrétní žadatel nebo příjemce skutečně nachází v podmínkách, které ho opravňují k nároku na dávku, její výši a výplatu, včetně trvání výplaty. V opačném případě úřad práce dávku odejme či sníží,“ uvedla Zdeňka Cibulková z generálního ředitelství úřadu.

Finanční situaci žadatelů o dávky úředničtí „agenti“ ověřují přímo v terénu. Kromě kontrol v domácnostech využívají znalosti místních poměrů a běžná je také spolupráce s policií. Když například policisté zjistí, že si někdo pravidelně přivydělává prodejem šrotu ve sběrnách, nahlásí to úřadu práce, který pak provede šetření skutečné situace.

Zneužívání je málo

Přestože ke zneužívání dávek hmotné nouze v Česku dochází, není příliš časté. Kontroly ukázaly, že problém nastává přibližně v 1 % případů. Potvrzuje to také ombudsmanka Anna Šabatová. „Systém je velmi přísný. Jsem přesvědčená, že zneužívání sociálních dávek je mnohem nižší, než se o něm běžně hovoří,“ řekla pro Blesk.

I takto Češi švindlovali s dávkami: 

Za dávky si pořídil bazén

Muž pobírající příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení, si pořídil venkovní bazén. Prozradil ho vysoký nedoplatek za vodné a stočné, protože spotřeba vody mu rapidně stoupla. 

Tajila přeplatky za energie

Žena dokládala úřadu práce nepravdivé výše nákladů na bydlení a nepřiznávala vrácené přeplatky na ročních vyúčtováních služeb, aby získala vyšší příspěvek na bydlení. Celkem si takto „přivydělala“ více než 25 tisíc korun a nyní to policie řeší jako podvod. 

Desítky tisíc za šrot

Pár ve svých žádostech opakovaně uváděl, že nemá žádný příjem. Muž ovšem pravidelně vozil do sběrny železný šrot a díky tomu si vydělával desítky tisíc korun. 

Tajně taxikařil

Muž byl od roku 2014 v evidenci uchazečů o zaměstnání a zároveň pobíral dávky v hmotné nouzi. Ukázalo se, že po celou dobu evidence měl licenci řidiče taxislužby, několik aut a taxikařením si přivydělával. Teď musí vrátit přeplatek za neoprávněné pobírání dávek v hmotné nouzi i podpory v nezaměstnanosti.

jentaknekdo ( 7. února 2019 14:08 )

...klasicky jich doma bydlí hodně pohromadě, nahlásí si spotřebiče a tím pádem i spotřebu jako hrom, zažádají si o dávky - příspěvek na bydlení a u dodavatelů mají uvedený svůj účet, kam se vrací přeplatky - peníze od státu. Je to o tom, že takto normálně uvažující občan neuvažuje = nepřijde na to, protože chodí do práce, platí co platit má, neparazituje ...ale než se na to přijde, uteče plno času!!!! A přijde se na to skutečně jenom tím, že se to "proflákne", někdo si někde pustí "hubu na špacír" ....i dobrý úředník na to nemá šanci přijít... Osobně znám případ "slepého invalidy", který si chodí na úřad skutečně roky(!!!), ...a přitom se otáčí za holkama v krátkých sukních, bílou skládací hůl lehoučce v ruce, ...dobře viděl, když jsem šla určitě 10 metrů od něho fotit jeho směrem(budovu z dálky u které stál(- tak se otočil zády!!),a když jsem to řekla na sociálce kam chodí, tak mi úředník řekl:" My to víme, ale donese doklad od lékaře a my nemůžeme dělat vůbec nic!! A když mu potvrzení nedá tento doktor - dá mu potvrzení doktor jiný, protože mu za to zaplatí!!" Je to soda,....pak se dočteme, že je u nás vysoká protiromská nálada a ZACHÁZENÍ!! To může taky napsat jenom neznalý blb!! Je to smutný i trapný, sociálku asi nejvíc odnášejí ti co ji nejvíc potřebují.

AliceNovakova3 ( 7. února 2019 12:12 )

Proč na obyčejného. Na podvodníka. Do práce nechodím proto, abych třeba podporovala souseda, kterému se nechce makat. Jenomže to se bere jako normální. Stejně se nedají běžnými kontrolami tyto podvody zjistit, to ví jen lidé v okolí. Ale k tomu je tolerance, protože nikdo nechápe, že tím kryjeme ty, kteří zneužívají práce ostatních platičů.

housenkaromca ( 7. února 2019 12:07 )

Za koho stát platí energe? Taková sociální dávka neexistuje.

fandasever ( 7. února 2019 11:14 )

Ne, ten problém je v tom, že ty rodiny si nechají od státu platit přemrštěné měsíční zálohy na energie s jasným cílem při vyúčtování shrábnout přeplatek

fandasever ( 7. února 2019 11:11 )

U nás v obci žije jedna důchodkyně které byla před léty amputovaná noha, každý rok musí sociálce dokazovat že jí nenarostla nová noha a dokonce má doma i kontroly jestli náhodou jí to s berlemi nejde lépe než s nohou

Zobrazit celou diskusi