Sice právě odešel do důchodu, ale dva a tři čtvrtě roku si vyzkoušel, jaké to je být v zaměstnání a zároveň brát penzi. Stavební inženýr Petr Polák (65) ze Zlína zanechal otisk na mnoha stavbách v okolí, ale i v Německu, kde řadu let působil jako stavbyvedoucí.

Plat kolem 30 tisíc, důchod 15 000

Petr bral v práci kolem 30 tisíc, důchod má vyměřený kolem 15 tisíc měsíčně. Podle představ ministryně je padesátiprocentní sešup ideálním stavem. A to má na svém kontě kromě spousty jiného třeba cyklostezku kolem řeky Bečvy; poslední roky měl na starost řadu staveb ve zlínské zoologické zahradě. Bavilo ho to, a když přišel čas na důchod, rozhodl se ještě chvíli u řemesla zůstat. „Když pracujete za slušnou mzdu a k tomu berete penzi, tak jste v poměrně komfortní finanční situaci,“ pochvaluje si. Jenže... „Máte docela málo času, i v sobotu a v neděli myslíte na práci, zdaleka si tak neužijete třeba vnoučka nebo koníčků,“ říká.

Můžu, co chci...

A tak, když si po třech letech přesluhování zaučil náhradu, mohl konečně do opravdové a ničím nerušené penze. „Tohle je zase jiné. Je nádherné, kolik máte času, jak můžete spát, dokdy chcete, jak snadno se člověk dostane na sjezdovky, na tenis, na všechno, co má rád. Ale ten úbytek peněz je samozřejmě znát a každý by na tyhle roky měl myslet a udělat si finanční polštář. Pak je to absolutní svoboda,“ vypráví Polák.

Jako autorizovaný inženýr má pořád spoustu nabídek. „Zatím se jim spíš bráním, to raději učím prcky hrát stolní tenis coby trenér za symbolickou odměnu,“ říká Petr, který v USA vyhrál deblové mistrovství světa veteránů. „Nedostatkem peněz zatím netrpím a chci si svoji penzi prostě užít. Nehodlám pracovat do smrti,“ směje se pořád aktivní sportovec.

VIDEO: „Krotitelka“ důchodů varuje Čechy: Hlídejte si výpočty úředníků, mohou mít chyby