Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Taxikář zastřelil šest lidí včetně malého kluka: Soud ho potrestal doživotím

Autor: ČTK, ČTK, kal, kal, zst, zst - 
5. února 2019
19:34

Soud ve Spojených státech v úterý na doživotí bez možnosti propuštění poslal do vězení řidiče alternativní taxislužby Uber, který v roce 2016 v pauzách mezi rozvážením klientů zastřelil šest lidí.

Jason Dalton se v lednu přiznal, že v únoru 2016 na třech místech v michiganském městě Kalamazoo, které leží zhruba 250 kilometrů západně od Detroitu, vystřelil po osmi lidech. Šest z nich zabil a dva zranil. Své oběti si vybíral náhodně.

Dalton vraždil v době, kdy čekal na zákazníky k odvozu. Společnost Uber, která zakazuje svým pracovníkům mít u sebe během jízd zbraně, tehdy uvedla, že před střelbou neměla žádné náznaky toho, že by Dalton mohl být nebezpečný. Naopak na něho měla dobré reference.

 

Muž přitom střílel nejméně na třech různých místech. Vždy se jednalo o parkoviště – u restaurace Cracker Barrel, u prodejny automobilů Kia a u obytného komplexu. „Je to ta nejhorší noční můra, když máte někoho, kdo zkrátka jen jezdí po okolí a náhodně střílí lidi,“ komentoval tragédii zástupce šerifa kalamazooské policie Paul Matyas.

Střelec začal svou cestu kolem šesté večer tamního času pravděpodobně u obytných domů, kde čtyřikrát vystřelil na ženu s několika dětmi, ta je nyní v kritickém stavu. Její děti měly štěstí. O dvě hodiny později se střílelo u prodejny automobilů, na místě zemřel otec s osmnáctiletým synem. „V tuto chvíli jsme přesvědčeni, že se tam jen dívali na auto,“ řekl k tomu šéf městské policie Jeff Hadley.

Pak střelec zamířil k restauraci. Ve dvou autech tam zemřeli celkem čtyři lidé. Mezi mrtvými je podle televize Wood (pobočka CNN) také malý chlapec.



Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání