Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nechceme tříštit síly, tvrdí lidovci. Do eurovoleb jdou s „trpaslíky“

Autor: ČTK - 
5. února 2019
19:14

Kandidátku KDU-ČSL do voleb do Evropského parlamentu podpoří několik menších stran a nezávislé osobnosti. Nejvýše z nich bude na osmém místě bývalá poslankyně Nina Nováková (nez., dříve TOP 09). ČTK to po dnešním jednání celostátního výboru KDU-ČSL řekl jeho místopředseda Marian Jurečka. Volby se uskuteční 24. a 25. května. Kromě parlamentních stran chystají kandidátky i nově vzniklá hnutí, založili je například europoslanci Jaromír Štětina nebo Pavel Telička a Petr Ježek.

Kandidátka bude podporována SNK ED, Korunou českou, Konzervativní stranou a Sdružením pro místní správu. Ještě se vyjednává podpora desítek regionálních sdružení, která například uspěla v regionálních volbách,“ řekl Jurečka.

Původně se spekulovalo o tom, že KDU-ČSL půjde do eurovoleb s TOP 09 a STAN, které o společné kandidátce dál jednají. Lidovci se nakonec rozhodli pro samostatnou. „Snažíme se integrovat síly od středu napravo a skutečné osobnosti, které na kandidátce jsou,“ uvedl Jurečka. Novákovou na osmém místě doplní na 16. místě novohradský zastupitel Jiří Vicány (Občané pro město), na 18. místopředseda Koruny české Petr Krátký, na 20. Zdenka Rybová (Konzervativní strana) a na 23. místě Lukáš Vermach (Sdružení pro místní správu).

„KDU-ČSL jde do voleb jako proevropská konzervativní strana, která má potenciál kolem sebe sdružovat další menší subjekty téhož programového ladění,“ doplnil lídr kandidátky, europoslanec Pavel Svoboda.

Také další kandidátky vedou současní europoslanci. ODS povede Jan Zahradil, ČSSD Pavel Poc, KSČM Kateřina Konečná, TOP 09 Jiří Pospíšil a STAN Stanislav Polčák. ANO zatím o lídrovi nerozhodlo, jeho předseda Andrej Babiš preferuje europoslankyni Ditu Charanzovou.

Kandidaturu už oznámila také například Strana zelených pod vedením Petra Štěpánka. Europoslanci Pavel Telička a Petr Ježek, kteří byli v roce 2014 zvoleni za ANO, založili politické hnutí Hlas. Europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina oznámil, že chce jít do voleb se svým hnutím Evropa společně.

Evropské volby v roce 2014 v Česku vyhrálo hnutí ANO těsně před TOP 09. V EP získaly po čtyřech mandátech, stejný počet měla ČSSD. Komunisté a KDU-ČSL dostali po třech mandátech, ODS dva, Svobodní a STAN jeden. Letos v květnu voliči rozhodou o obsazení 21 míst českých poslanců v EP.

pavel11 ( 6. února 2019 11:02 )

pokud chcete ochránit své rodiny nikdy nevolte tradiční strany tunelářu,korupce,křiváren,udávaní,vítaču lidovcu,TOP,STAN pirátu odstrašujicí strany! pokud sedostane sliz,humus,sajrajt,křiváci,vítači do evroparlamentu příjde z EU špína,křivárny,humus uprchlíci.Chrante své rodiny!

boxer ( 5. února 2019 20:06 )

Nechceme tříštit síly....... Vy(KDU_ČSL) ,STOP09,STAN , doufám a pevně věřím ,že už nikdy v nejbližších volbách a ani v následujících, nebudete součástí politiky ČR a v klidu upadnete v zapomnění a navždy od Vás bude klid !!! Ale jen do té doby,než Vás všechny obviní ze všeho zla ,krádeží a špíny a budete trestně stíháni . A to si přeje minimálně 90% obyvatelstva a možná ještě víc. A ani Váš nejvyšší šéf (pán Bůh)Vám nepomůže!!

petr366 ( 5. února 2019 19:48 )

Bože! Ty to dopustíš? Taková sebranka.

1pravda1 ( 5. února 2019 19:43 )

Tak za mě, přátele sudetoněmeckého landsmanšaftu a hodně pedofilní katolické církve rozhodně NIKDY volit nebudu. Bělobrádek nemá ani žádnou empatii, zřejmě kvůli své nemoci, samoživitelky si mají najít chlapa, pes ti holčičko neumřel ale chcípnul - píšu ti k tomu smajlíka... Co dělají lidovci ve sněmovně? Jen ječí jeden přes druhého a dělají antibabiše, Bělobrádek, Bartošek, Jurečka a další - katastrofa. K tomu Šojdrová to si fakt nechte! Skupinu KDU-TOP-STAN včetně udavačů Pirátů, kdo by to ještě volil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa