Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Po rozchodu s Babišem má Telička nový plán. Zakládá Hlas a jde s hnutím do eurovoleb

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
10. dubna 2019
10:00

Europoslanci Pavel Telička a Petr Ježek založili politické hnutí Hlas. Kandidují s ním v květnových volbách do Evropského parlamentu a působit chtějí i na domácí politické scéně, řekl dnes Telička na tiskové konferenci. Oba byli přitom zvolení v roce 2014 za ANO. S Andrejem Babišem se však nerozešli v nejlepším.

Do televizí zamířila pěvecká reality show Hlas Československa 2019. Svůj Hlas však mají nově i dva čeští europoslanci - Pavel Telička a Petr Ježek by rádi obhájili svá křesla v europarlamentu, založili přitom před volbami nové hnutí, se kterým kandidují v květnových eurovolbách, ale také chtějí působit na české domácí scéně.

Hnutí Hlas má být proevropské, hájit principy liberální demokracie a prosazovat moderní ekonomiku, dodal Telička na tiskové konferenci. Před pěti lety vedl právě on kandidátku ANO do europarlamentu, Ježek byl na druhém místě a oba se do velké míry podíleli na programu ANO pro evropské volby. Telička později působil i jako expert ANO pro zahraniční politiku, přestože nebyl členem hnutí.

Teličkovi je 53 let a jeho otec za komunismu působil na kubánském oddělení velvyslanectví ČSSR ve Washingtonu, kde se Telička narodil. V minulosti byl členem KSČ, po revoluci pak mj. náměstkem ministra zahraničí, vyjednavačem vstupu ČR do EU, krátce eurokomisařem a později lobbistou. Několik let hrál závodně rugby.

Tady ještě byli jeden tým coby europoslanci za ANO: Zleva Telička, Charanzová, Dlabajová a Ježek Tady ještě byli jeden tým coby europoslanci za ANO: Zleva Telička, Charanzová, Dlabajová a Ježek | ČTK

Pro Teličku i Ježka platí, že se s hnutím ANO nerozešli v nejlepším - oba poukazovali na názorové neshody s předsedou hnutí Babišem. Tomu zbyla v europarlamentu dvojice Dita Charanzová a Markéta Dlabajová, Telička a Ježek si šli vlastní cestou, k čemuž místopředseda EP Telička Blesk Zprávám v minulosti řekl: „Rozbíháme se, co oceňuji, že se rozbíháme jinak, než je to běžné v české politice, kde lidé potom po sobě plivou. Budeme se asi nadále střetávat názorově.“ Tak se i dělo, Telička se čas od času neváhal pustit do kritiky Babiše.

Kritice však čelil i jeho současný parťák Ježek. Do něj si v době, kdy končil spolupráci s ANO, rýpl šéf poslanců Jaroslav Faltýnek. „My jsme rádi, že opouští naše hnutí, byli bychom rádi, kdyby odevzdal i mandát europoslance, který získal a pobírá za něj měsíčně nějakých půl milionu korun,“ uvedl Faltýnek. Ježek však v europarlamentu svůj mandát doslouží do konce. V nových volbách se pak pokusí dotáhnout do Bruselu Hlas.

Kandidátka hnutí Hlas pro volby de Evropského parlamentu:

  1. Pavel Telička
  2. Petr Ježek
  3. Aleš Novák
  4. Michaela Tejmlová
  5. Martin Převrátil
  6. Mona Nechvátalová
  7. Kateřina Novotná
  8. Michael Pascal Večeř
  9. Michael Živěla
  10. Eva Jeslínková
  11. Lubomír Nentvich
  12. Jan Čulík
  13. Michaela Cichoňová
  14. Karel Dvořák
  15. Jakub Červenka
  16. Jan Havlíček
  17. Lukáš Zahálka
  18. Martin Jícha
  19. Ján Michalčák
  20. Antonia Sabathilová
  21. Milan Koláček

1pravda1 ( 5. února 2019 16:07 )

K volbám jdu! To každopádně, jen aby se tam nedostali takoví jako Telička, udavači Piráti, šmejdi ze skupiny KDU-TOP-STAN, vítači a další!

gnr54 ( 5. února 2019 16:05 )

Zalez do nory ty jedna chamtivá vydro. Zatim si myslel jen sám na sebe a čeká tě konec.

1pravda1 ( 5. února 2019 16:05 )

Přesně, ještě Telička vyjednával příšerné podmínky našeho vstupu do EU, pomlouval Babiše, na jehož zádech se tam dostal, a neměl trochu slušnosti odejít, a k tomu je to bývalý komunista a ani se nestyděl brát miliony od Bakaly za to, že šel proti horníkům!!! Je to jeden z nejhorších politiků, brrrr za prachy prodá matku - jak se říká.

1pravda1 ( 5. února 2019 16:03 )

Tak to je výborné, ty dvě krysy falešné, co vystoupaly na ANO a ani neměly trochu slušnosti odejít, a místo toho kopaly, udávaly, brali prachy! Topolánek dostal 4% a je mu jasné, co si voliči myslí, a ti dva dostanou nulu, a to ještě chtějí dělat probruselskou politiku je fajn, že nemusíme hledat, kde se vetřeli, ale máme je černé na bílém

hejhej ( 5. února 2019 15:54 )

Kdo by toho vlastizrádce Teličku volil ???? Ten leze do řiti EU a jde proti vlastním lidem, především je to vítač a parazit. NEVOLITELNÝ !!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud