Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Vinu nesou ty, které nerodí.“ Vicepremiér se obul kvůli vymírající populaci do bezdětných žen

Autor: Darina Jíchová - 
5. února 2019
20:25

V Japonsku mají problém s klesající populací, podle vicepremiéra země Tara Asó (78) jsou na vině bezdětné ženy. Politik odmítá, že by za úbytek obyvatelstva mohlo to, že Japonci jako národ výrazně zestárli. „Problém představují ty ženy, které nerodí,“ nechal se slyšet během svého projevu. Zprávu přinesla stanice CNN.

Asó o víkendu zamířil do prefektury Fukuoka, na závěr své návštěvy se vyjádřil také ke klesající populaci. „Mnoho divných lidí tvrdí, že za to můžou senioři, to je ale špatně. Vinu nesou ty, které nerodí,“ prohlásil Asó. Proti jeho slovům vystoupila řada opozičních politiků.

„Pokud můj výrok způsobil nějaká nedorozumění, vezmu ho zpátky,“ reagoval vicepremiér na kritiku zákonodárců. „Zřejmě vyvolal mylný dojem a plně nepřenesl význam toho, co jsem chtěl říct,“ vysvětlil Asó. Nerozvedl však, co tedy bylo myšlenkou jeho sdělení.

Japonci vymírají

Přestože je Japonsko jednou z nejvyspělejších zemí světa, zatím si neporadilo s postupným a přirozeným vymíráním svého národa. Proces stárnutí začal už v 70. letech, v současnosti více než 20 procent tamní populace tvoří lidé starší 65 let. V roce 2017 se v zemi narodilo méně než 950 tisíc dětí, počet úmrtí na druhou stranu přesáhl 1,3 milionu.

Od 90. let se japonská vláda snaží zvýšit porodnost, rodičům nabízí různé benefity, jako je naříklad nadstandardní denní péče o děti v jeslích a ve školkách. Matky se totiž po porodu většinou chtějí vrátit do práce a pokračovat v kariéře, nicméně v Japonsku je nedostatek jeslí a mateřských škol, jen v Tokiu je na čekacích listech více než 5400 dětí.

Expert: Efektivní politice brání dinasauři jako Asó

„Vláda by se spíš měla soustředit na to, aby rodinám pomohla vyvážit rodinný a pracovní život, než z nastalé situace vinit ženy. Běžní lidé nejsou schopni se rovnoměrně věnovat práci a rodině, něco prostě převáží,“ uvedl expert na Japonsko Jeff Kingston.

„Když jsou u moci dinosauři jako Asó, asi se není čemu divit. Prosadit přes něj jakoukoliv efektivní politiku bude složité,“ dodal Kingston. Překážku tvoří také velký rozdíl mezi platy mužů a žen. Podle statistik se sice počet žen ve věku 30 až 34 let vracejících se po porodu do práce zvyšuje, za posledních 30 let stoupl z 50 na 75 procent.

Nerovnost platů

Vracející se ženy se ale musí smířit s tím, že jejich plat bude nejen podstatně nižší než mzda jejich kolegů, ale i než byl v době před porodem. Další variantou je, že se budou muset spokojit s nižší pozicí, než ze které odcházely. Na žebříčku nerovného odměňování, který v roce 2017 publikovala Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, se Japonsko umístilo na 110. příčce ze 149 zemí.

 

ivopatta ( 5. února 2019 22:23 )

Už v roce 2016 jsem poslal tři nabídky na řešení demografické krize v Japonsku velvyslanci Tetsuo Yamakavovi. Bohužel pro Japonce, se jeho excelence pan Tetsuo Yamakawa neobtěžoval na žádný z doporučených dopisů odpovědět. Přitom Japonsku chybí do vyrovnané populační bilance 950 000 novorozenců ročně. Jsou to větší ztráty Japonska než za WWII.

AHAa ( 5. února 2019 21:30 )

Ovšem největší hňup je ten Kingston.

AHAa ( 5. února 2019 21:26 )

Průměrný věk Japonců se může snižovat jen tím, že se narodí více dětí, to dá i úplnému V_O_L_O_V_I rozum. Jen japonským novinářům zřejmě ne.

Zobrazit celou diskusi