Karel Rosol (32) z Plzně má strach z mizerného důchodu, proto se už teď snaží něco si našetřit. Ale nemá to jednoduché. Rosol pracuje jako popelář a vyskakovat si s výplatou moc nemůže. „Na důchod už jsem něco našetřeno měl, ale rozešla se se mnou partnerka a já ji musel vyplatit z bytu. Takže dosud naspořené peníze na stáří jsou pryč,“ povzdechl si Rosol. A zatím to u něj na výrazné zlepšení nevypadá. „Musím sám platit hypotéku, alimenty na dceru, z jednoho platu táhnu celou domácnost, takže z výplaty mi prakticky nic nezbude,“ vysvětlil Rosol.

Přesto to nevzdává. „Všechny peníze, které mi z výplaty zbudou, si odkládám na stáří. Teď jsem si třeba uložil 100 Kč, předtím to bylo 300 Kč. Měsíční úspory jsou tak hodně nepravidelné. Až se zmátořím, budu si na důchod spořit pravidelně a budu se snažit, aby to bylo měsíčně více peněz než teď,“ plánuje si Rosol.

Fakta o důchodu: Penze jsou v Česku ještě »komunistické«

*Česko vydává na důchody mnohem menší podíl svého hrubého domácího produktu než jiné evropské země.

*Starobní penzi pobírá kolem 2,41 milionu lidí, loni průměrně činila 12 395 korun, po lednovém zvýšení je to zhruba 13 300 korun.

*Ženy ale berou o 2,5 tisíce méně než muži.

*Kdo vydělával hodně a také hodně odváděl, má jen o trochu lepší penzi než ostatní. Pád z platu je tak jako tak bolestný pro naprostou většinu lidí. Důchod nyní v průměru odpovídá asi dvěma pětinám výdělku. Za důstojnou penzi by přitom současná vláda považovala 40 až 50 procent platu.

* Ekonomové jsou však značně skeptičtí, jestli se toho podaří dosáhnout. A jedinou cestou tak podle nich bude, aby si lidé sami spořili na důchod. Na stát nebude spolehnutí. „Časem celkem jistě dojde ke zvýšení věku pro odchod do důchodu, zvýšení odvodů i snížení vyplácených dávek. A pravděpodobně se na to lidé sami zadaptují, protože tyto úpravy parametrů budou probíhat dlouhodobě, třeba dvě desetiletí, takže si začnou na důchod sami spořit bez ohledu na stát,“ soudí ekonomka Markéta Šichtařová.

VIDEO: Expertka radí, co ohlídat před důchodem: Smlouvy, výplatní pásky, doby pojištění