Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česká reakce na nemoc šílených krav u hranic: Hygienici v pozoru, krávu utratili

Autor: ČTK - 
5. února 2019
10:27

Žádná opatření zatím nechystají hygienici na Liberecku kvůli atypické formě takzvané nemoci šílených krav (BSE) zjištěné na polské farmě poblíž hranic. Situaci ale pozorně sledují. ČTK to dnes řekl krajský ředitel Státní veterinární správy (SVS) Roman Šebesta.

„Polská strana proklamuje, že je to atypická forma BSE, čili neměla by to být forma, která by ohrožovala větší počet kusů. Podle toho, co říkají, šlo v podstatě o jeden kus, který byl hned utracen,“ uvedl Šebesta.

Případ atypické bovinní spongiformní encefalopatie (BSE) byl podle Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) zjištěn v polském městě Mirsk, které leží zhruba 12 kilometrů od hranic s Českou republikou.

„Samozřejmě to budeme sledovat, budeme čekat na informace, případně se dotazovat polské strany,“ dodal Šebesta.

Atypická BSE se podle odborníků objevuje ve velmi malé míře. Odhalený případ nemá vliv na oficiální status rizikovosti Polska, uvedla OIE. Připomněla, že předchozí známý případ BSE v Polsku byl zjištěn v březnu 2013.

BSE byla poprvé diagnostikována v roce 1986 v Británii, kde v 90. letech decimovala chovy skotu. Po konzumaci nakaženého masa v Evropě zemřelo více než 100 lidí. U všech se objevila lidská forma BSE, takzvaná Creutzfeldtova-Jakobova nemoc (CJD), která je nevyléčitelná a smrtelná.

Kontroly hovězího probíhají

V souvislosti s dovozem polského hovězího se přitom nyní řeší aktuální kauza porážek nemocných a umírajících krav a masa, které se oproti původním zprávám od Poláků dostalo i do Česka. V Královéhradeckém kraji dnes začaly intenzivní kontroly zaměřené na veterinární zboží dovážené z Polska. Soustředí se na hlavní tahy u hranic a budou zřejmě celý týden.

Na akci se podílejí policisté, celníci, hygienici a veterináři. „Společné intenzivní kontroly nákladních vozidel přepravujících potraviny u hranic s Polskem budou probíhat určitě tento týden, dál se uvidí. Úkolem policie je vytipování míst, zastavování vozidel, kontrola dokladů řidičů a podobně,“ řekl ČTK mluvčí krajské policie Jan Čížkovský.

V souvislosti se zásilkami podléhajícími veterinárnímu zákonu celníci v Královéhradeckém kraji kontrolují, zda jsou zásilky nahlášené Státní veterinární správě. Povinnost nahlásit zásilku podléhající veterinárnímu zákonu do systému Státní veterinární správy má příjemce v ČR 24 hodin před dodáním zásilky.

„Přes operační centrum máme do jejich databází přístup. Když při kontrole zjistíme že to nahlášené není, dáváme podnět Státní veterinární správě,“ řekla ČTK mluvčí hradeckého celního ředitelství Jitka Fajstavrová. Veterináři pak odebrané vzorky prověří na to, zda nebyla zvířata léčena antibiotiky, zda maso vypadá v pořádku a také na výskyt salmonely.

Polsko je v posledních dnech středem zájmu kvůli porážkám nemocných krav a obchodování s jejich masem. Hlavní veterinář Pawel Niemczuk ve čtvrtek prohlásil, že Polsko vyvezlo 2700 kilogramů podezřelého hovězího do deseti zemí EU, do ČR se podle něj maso nedostalo. Následně však Polsko informaci změnilo, maso se mělo dostat do 14 evropských států včetně ČR.

panda82 ( 5. února 2019 11:32 )

Proč musíme dovážet maso, byli jsme soběstační, Polsko nedostalo limity od EU, že může vyvážet, EU z nás dělá odpad, první tu odpad navezli Němci, teď ještě Poláci skladují chemický odpad, k tomu zhnilé maso, a politici sbírají drby, a práce ?

cyrilko ( 5. února 2019 11:27 )

Kostelecý uherák se vytratil z prodeje. Sakra!

sazava ( 5. února 2019 10:59 )

Poláků nelze věřit ani pozdrav

Zobrazit celou diskusi