Chcete omládnout o deset let? Nepotřebujete plastiku, ale tyhle denní rituály!

  • Chcete omládnout o deset let? Nepotřebujete plastiku, ale tyhle denní rituály!
    6. února  2019 
     06:00

    Zatímco v pubertě větu "vypadáš mladší!" považujete za urážku, překročením určitého věku se pro vás stane nevýslovnou lichotkou. Zejména ženy pak začnou investovat do omlazujících procedur nemalé částky a nebojí se ani chirurgických zákroků. Vypadat svěže, zdravě, a dokonce i mladší však můžete už pomocí pár zcela jednoduchých triků.

    Nepodceňte základní lidské potřeby, dodržujte následující doporučení a změny na svém vzhledu a vitalitě zpozorujete téměř okamžitě!

  • Naspěte alespoň 7 hodin denně!

    Autor: istock.com

    Na dennodenní kruhy pod očima vám nepomůže ani ten nejdražší krém, pokud denně nenaspíte alespoň sedm hodin. Podle studie světoznámé kosmetické značky Estée Lauder kvalita spánku ovlivňuje funkci kůže a stárnutí. U lidí s enormním nedostatkem spánku se zhoršily známky stárnutí pleti a zpomalilo se hojení kůže, která je zatěžována nejrůznějšími environmentálními vlivy.

  • Pijte čistou vodu

    Autor: istock.com

    Lidské tělo je převážně tvořeno z vody, ta představuje až pětasedmdesát procent tělesné hmotnosti. K přežití je tak nepostradatelná a její nedostatek okamžitě zpozorujete na pokožce i kvalitě vlasů.

    Vaše tělo reaguje na vodu podobně jako hrozny. Dehydratované bobule jsou suché, scvrklé a připomínají spíše rozinky. Stejně dopadne vaše pokožka, pokud podceníte základní hydrataci skrze pitný režim. Její povrch se stáhne, bude napjatá, šupinatá a méně odolná vůči škodlivým látkám.

    Denně byste měla dodat tělu okolo 35 ml vody na kilogram vaší váhy.

  • Zařazujte denně nějaký pohyb

    Autor: istock.com

    Existuje mnoho způsobů, jak můžete pomocí pohybu omládnout, a výsledek nemusí hned souviset s objemem vašeho pasu. Pravidelné cvičení pomáhá se správným držením těla, kvalitou spánku, ovlivňuje i vaši náladu, a dokonce bylo prokázáno, že zpomaluje buněčné stárnutí.

    Pot produkovaný při vysokointenzivním cvičení účinně tělo detoxikuje a zároveň hraje klíčovou roli v péči o kvalitu vaší pleti. Ta se pak stává na dotek jemnou a pružnou.

  • Jezte zeleninu bohatou na betakaroten a vitamin C

    Autor: istock.com

    Rady ohledně dostatečné konzumace zeleniny možná slýcháváte už od dětství. Zelenina je plná živin a antioxidantů. Ty bojují proti škodlivým toxinům, které mohou na pokožce a vlasech napáchat pořádnou škodu.

    Spousta druhů zeleniny, jako jsou sladké brambory, mrkev a dýně, má vysoký obsah betakarotenu, který chrání pokožku před slunečním zářením a volnými radikály.

    Klíčovým prvkem je také vitamin C, který pomáhá produkovat kolagen a působí i jako antioxidant. Jedna americká pozorovací studie potvrdila viditelné zpomalení stárnutí u žen středního věku, které dodržovaly nutričně bohatou stravu, a to právě ohledně obsahu vitaminu C. Nezapomínejte proto do svého jídelníčku zařazovat zeleninu, jako jsou brokolice, listová zelenina nebo červená paprika.

  • Nezapomínejte na čerstvé ovoce

    Autor: istock.com

    Stejně jako zelenina, tak i ovoce obsahuje antioxidanty, vitamin C a vodu. Všechny tyto složky pomáhají zlepšovat kvalitu kůže a vlasů. Okolí tak může rázem zpozorovat, že vypadáte mladší.

    Kouzlo se však neskrývá v ničem jiném než v konzumaci např. granátových jablek, melounů, rajčat, borůvek či pomerančů, které mají na vzhled zázračný vliv.

  • Vyzrajte nad stresem pravidelným meditováním

    Autor: istock.com

    Stres patří mezi nejvlivnější faktory, které ovlivňují váš vzhled. V mnoha studiích bylo zaznamenáno poškození kůže nebo šedivění vlasů právě vlivem stresu.

    V takovém případě vám může pomoct meditace. V daném okamžiku budete přemýšlet jen nad situacemi, které můžete ovládat, a tím odvedete pozornost od zbytečného stresu.

    Meditovat můžete mnoha způsoby, a to jak nalezením klidného místa, tak i děláním něčeho, co máte opravdu ráda a u čeho umíte mysl tzv. vypnout.

  • Relaxujte četbou

    Autor: istock.com

    I čtení patří mezi účinné způsoby, jak se přenést do tzv. úplně jiného světa. Plné soustředění na příběh vás natolik pohltí, že ztratíte pojem o realitě a zrelaxujete svou mysl. Četba bude mít pozitivní vliv na váš duševní stav, a tím pádem i vzhled.

    Studie Univerzity Yale zjistila, že lidé starší padesáti let, kteří četli až tři a půl hodiny týdně, měli během dvanáctiletého pozorování o sedmnáct procent nižší pravděpodobnost úmrtí. Ti, kteří četli ještě více, dokonce zvýšili výslednou hodnotu na dvacet tři procent.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji