Když se květináče objevily v ulicích Smíchova, místní nevěřili svým očím. Obří betonové kvádry, za něž radnice zaplatila zhruba 18 milionů, si ukously velkou část chodníku a k ničemu pořádně nebyly. V pondělí informovala mluvčí Prahy 5 Markéta Dreslová, že Praha 5 chce darovat celkem 239 kusů betonových květníků, a to za odvoz, na základě smlouvy o daru. Už o den později městská část hlásila, že květináče jsou fuč. „Zájem o ně byl enormní a obratem byly rozebrány,“ uvedla Praha 5.

Největší květináč váží 12 624 kilogramů a musí se převážet rozpůlený. Okvětníky se mohly prodávat či rozdávat až po skončení tzv. udržitelnosti projektu (tedy doby, po kterou musí příjemce evropských dotací udržet výsledky projektu, pokud ji nechce vracet) „Snížení imisí zátěže z dopravy ozeleněním ulic pomocí izolační zeleně v Praze 5“, poněvadž na ně Praha 5 čerpala evropskou dotaci 16,5 milionu korun. Lhůta nyní vypršela. 

Pokuty, převozy

To ovšem nebyly poslední peníze, které na kontroverzní truhlíky padly. První výdaje na sebe nenechaly dlouho čekat. V roce 2013 obdržela radnice Prahy5 pokuty od památkářů v celkové výši 147 tisíc korun, protože truhlíky byly neoprávněně v památkové zóně. Další desetitisíce pak stály jejich převozy. Občané totiž nesouhlasili, aby jim okvětníky hyzdily ulice a zužovaly průchod. 

Nakonec jich velká část skončila u smíchovského lihovaru, kde čekaly na rozhodnutí. V roce 2016 se je radnice pokoušela prodat za přibližně 35 tisíc korun, jenže zájem byl mizivý. Pokud tedy máte zájem o obří betonový truhlík, kontaktujte Andreu Holečkovou z Oddělení správy veřejného prostranství a zeleně Prahy 5.

Fotogalerie
5 fotografií