„Chystáme rok plný oslav. Například na 30. květen připravujeme coby hlavní akci festival Dobrý den Kociánko, který se ponese v duchu dobrosrdečnosti. Půjde o akci plnou zábavy pro děti i dospělé mimo jiné s divadly a koncerty. Postupně bude vznikat i almanach o historii Kociánky. Ten plánujeme vydat v druhé polovině roku,“ prozradil ředitel Centra Kociánka Tomáš Komárek.

V plánu je i jarní běžecký závod, který by Brňanům poodhalil prostředí, ve kterém obyvatelé Kociánky žijí. 

Kociánku v běhu jednotlivých desetiletí přiblíží také komiks. „Řekli jsme si, že by to mohla být vhodná forma zvláště dnes v době sociálních sítí,“ podtrhl Komárek.

Průvodci Lukáš a Michaela

V hlavní roli komiksových průvodců se ocitnou Lukáš a Michaela. Oba vozíčkáři se stanou hlavními postavami příběhů, které budou postupně odkrývat historii Kociánky. A jak na tento nápad reagovala skutečná Michaela, která na Kociánce strávila řadu let?

„Je to dobrý nápad. Prožila jsem tady řadu let, ráda na to vzpomínám. Ale člověk také musí včas odejít, já tak učinila v pětadvaceti. Člověk si musí srovnat svůj život, najít svou cestu,“ svěřila se Blesku žena, která i přes hendikep našla naplnění smyslu svého života v řadě aktivit. Mimo jiné se věnuje divadlu.

Jeden příběh z Kociánky týdně

Příběhy znázorněné kresbami Vojtěcha Čižmáře mohou zájemci sledovat na facebookových stránkách a na instagramu. „V příbězích se budeme postupně vracet do historie, abychom lidem ukázali důležité milníky, na které je dobré zavzpomínat. Každý týden zveřejníme jeden příběh,“ láká na sociální síť ředitel centra Tomáš Komárek.

První kresby a příběhy připomenou začátky ústavu, komunistickou éru, přeměnu v centrum, začátky hipoterapie, vznik kapely Hustej rock a další milníky. „Kresby jsou odlehčené a stejně jako si ze sebe uživatelé Kociánky umí udělat legraci, tak věřím, že i naše příběhy dokážou pobavit,“ nechal se slyšet autor grafiky Vojtěch Čižmář.

Kresby se objeví také v historické publikaci, kterou vytváří Vojtěchův otec Zeno Čižmář. „Málokdo například ví, že na místě dnešního ústavu stával ve středověku hospodářský dvůr patřící králi Václavu I., nebo že prvorepublikový Ústav mrzáčků provozoval od roku 1932 kino Alfa ve stejnojmenné pasáži,“ popsal některé zajímavosti z historie, které se mu podařilo vypátrat, Zeno Čižmář.

 Více k jubileu Kociánky lze najít na adrese ZDE

Fotogalerie
24 fotografií