Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po zdechlinách má Polsko další problém: U českých hranic se objevila nemoc šílených krav

Aktualizováno -
4. února 2019
20:08
4. února 2019
19:01

Polsko ohlásilo případ atypické formy takzvané nemoci šílených krav na farmě poblíž hranice s Českou republikou. Informaci přinesla Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) s odvoláním na polské ministerstvo zemědělství. Případ atypické nákazy bovinní spongiformní encefalopatií (BSE) byl podle mezinárodní organizace zjištěn v polském městě Mirsk, které leží severovýchodně od Liberce. Nakažené zvíře bylo utraceno, napsala agentura Reuters.

Atypická BSE se podle odborníků objevuje ve velmi malé míře. Odhalený případ nemá vliv na oficiální status rizikovosti Polska z hlediska BSE, uvedla OIE. Upozornila, že předchozí známý případ BSE v Polsku byl zjištěn v březnu 2013.

BSE byla poprvé diagnostikována v roce 1986 v Británii, kde v 90. letech decimovala chovy hovězího dobytka. Po konzumaci nakaženého masa v Evropě zemřelo více než 100 lidí. U všech se objevila lidská forma BSE, takzvaná Creutzfeldt-Jakobova nemoc (CJD), která je nevyléčitelná a smrtelná.

Zpráva o výskytu atypické formy BSE v Polsku přichází v době, kdy inspektoři Evropské unie v této zemi vyšetřují podrobnosti skandálu kolem porážení údajně nemocných krav a prodeje jejich masa. Maso z problémových jatek bylo podle dosavadních poznatků Evropské komise exportováno do třinácti evropských zemí. Podle českého ministerstva zemědělství bylo 300 kilogramů dovezeno i do Česka, které zvažuje úplný zákaz dovozu polského hovězího.

Polsko ohlásilo případ atypické formy takzvané nemoci šílených krav na farmě poblíž hranice s Českou republikou. Informaci přinesla Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE). (ilustrační foto) Polsko ohlásilo případ atypické formy takzvané nemoci šílených krav na farmě poblíž hranice s Českou republikou. Informaci přinesla Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE). (ilustrační foto) | ČTK

 

 

 

cyrilko ( 5. února 2019 11:30 )

Kdyby nebylo aféry v polských jatkách, tak už by byla kráva na pultech v státech EÚ.

soorry ( 5. února 2019 11:12 )

BSE je neinfekční, nešíří se vzduchem, to mě nebere. Tohle je záležitost rodokmenu. Z šílené krávy si udělejte hovězí na divoko. . Tyto nákupy plynou z požadavku nakupovat suroviny co nejlevněji, udělat výrobky a prodat v akci. Na to Češi slyší, a je to tu furt.

pavel11 ( 5. února 2019 09:39 )

Z naší země udělali politici za korupci,nenažranost občany třetí kategorie.Ministři zemědělství,veterina,Jourová všichni ví že do naší vyrabované,rozkradené,země proudí už desítky let potraviny pro prasata,polská špína,jedy,sajrajt a výsledek všichni jmenovaní si jen vyplachují vyjebané tlami berou obrovské platy,uplatky za které k nám nechávají proudit hovna!Jmenovaní jsou přičinou všeho zla,špíny,křiváren na svých občanech.Protože český politik zaprodá i vlastní mámu proč ne národ!

Damian ( 5. února 2019 03:40 )

Je dost naivni myslet si, ze bydlim ve meste, kam se to nedostalo. Na zacatku take rikali, ze Cechem se to maso vyhnulo. Bohuzel je to vsude a tahle kauze je jen vrchol ledovce. Z Polska nic dobreho obvykle neprijde ...

rockyshowman ( 5. února 2019 03:01 )

Ano, také zarazit příkazy těch z EU. A zrušit ty, kteří pěstují řepku a kukuřici. To ať si pěstují jinde v EU. Byli jsme soběstační , teď jsme akorát v PR .....osperující zemi.😤

Zobrazit celou diskusi