Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ženě vyrostla na čele záhadná boule. Lékaři v ní objevili žijící larvu

Autor: Mii - 
4. února 2019
21:00

Nezvaného návštěvníka si přivezla 55letá Britka ze své návštěvy Ugandy. Krátce po dovolené jí nad čelem vyrostla boule, která bolela a způsobovala nevolnost. Když žena vyhledala lékaře, nic nezjistili a poslali ji domů s antibiotiky. Později ale přišli na to, že boule je ve skutečnosti žijící larva, která se ženě zavrtala pod kůži.

Neobvyklý případ byl popsán v lékařském časopise BMJ Case Reports. Žena po návratu z Afriky nejdříve nic necítila, jen viděla, že se jí nad čelem udělala malá boule. Nijak to neřešila, protože si myslela, že jde o bezvýznamné kožní znaménko.

Postupně ale boule začala způsobovat řezavou bolest, která byla natolik silná, že ženě znemožňovala vést běžný život. Chvíli to trpěla a pak se dostavila na pohotovost. Zde jí lékaři dali antibiotika a usoudili, že jde o znaménko po kousnutí nějakého hmyzu.

Se hmyzem se trefili, ne však s kousnutím. Antibiotika nepomohla a ženě stále bylo špatně, plus ji nepřestávala bolet boule na hlavě. Navštívila tak lékaře podruhé, kteří si tentokrát dali více záležet na diagnóze.

Co objevili, je samotné překvapilo. Ukázalo se, že boule ve skutečnosti není boule, ovšem hnízdo muších larev. Aby lékaři hypotézu potvrdili, namazali místo čistou vazelínou a jednu larvu manuálně vytáhli, aby ji mohli poslat na rozbor Londýnské škole tropické medicíny.

Druhou larvu objevil až ultrazvuk

Šlo o larvu hmyzu známého jako Cordylobia Romaini. Je to parazitická moucha, která klade vajíčka do ran nebo na pokožku obratlovců, kde požírají odumřelou a živou tkáň. Může se usídlit i v nosní dutině nebo močopohlavním ústrojí.

Žena se do kontaktu s mouchou pravděpodobně dostala při své návštěvě Ugandy, kde se podle lékařů musela utřít ručníkem s nakladenými vajíčky. Nechytla navíc jen jednu larvu, ale i druhou, kterou objevil až ultrazvuk a která vyžadovala chirurgické vyjmutí.

V nemocnici strávila čtyři dny. Poté byla žena propuštěna domů a rychle se zotavila. Když o své zkušenosti mluvila se známými, se kterými Afriku navštívila, zjistila, že jeden člověk ze skupiny zažil podobný problém – z Ugandy si přivezl larvu ve svých zádech.

bre-burda ( 4. února 2019 22:14 )

Nu co? Jedné vyroste břicho, druhé zas boule na čele.

Zobrazit celou diskusi