Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Oblíbené zimní sporty: Kolik spálí kalorií? A 3 pravidla správného pohybu!

/
  • 5. února 2019 ● 08:00

    Každý ví, že bez pohybu není zcela možné dosáhnout trvalého úbytku kilogramů. Aby však opravdu docházelo ke spalování tuků a nejen cukrů je důležité dodržovat tři základní pravidla: správnou délku pohybové aktivity, vhodnou frekvenci cvičení a optimální intenzitu. Jak na to?

     

  • 1.

    Jak dlouho?

    Trvání pohybové aktivity vhodné k hubnutí je 40 – 60 minut včetně nutné zahřívací a protahovací fáze. Pokud s pohybem začínáte, naordinujte si nejprve půlhodinové cvičení a během následujících 4 – 6 týdnů postupně aktivitu prodlužujte na hodinu.

    Autor: istock.com

  • 2.

    Jak často?

    Podle trenérky Ivany Davidové se postačí zpočátku věnovat pohybu 2x během pracovního týdne a jednou o víkendu v případě, že s pohybem začínáte. Postupem času frekvenci upravte na 3 – 4 cvičení za týden. „Pokud pracujete v kanceláři a sedíte celý den u stolu, měli byste časem cvičit klidně obden či každý den aspoň 40 minut. Nezapomeňte na závěrečné protažení svalů,“ radí trenérka.

    Autor: istock.com

  • 3.

    S jakou intenzitou?

    Pro snižování kilogramů je nejvhodnější nízká až střední intenzita. Tu poznáte tak, že při cvičení můžete ještě bez problémů konverzovat s ostatními. Dochází tím k maximálnímu spalování tuků. Dávejte si pozor, aby intenzita cvičení nebyla příliš vysoká. Při vysokých intenzitách se spalují převážně cukry, a nedochází tak ke snižování váhy.

    Autor: istock.com
     

  • 4.

    Kombinujte aerobní a anaerobní aktivity

    Aerobní aktivity jsou nejúčinnější pro spalování tuků, a tudíž redukci kilogramů. Je nutné je provádět nízkou až střední intenzitou a po delší čas. Patří mezi ně chůze, Nordic walking, běh, cyklistika, spinning, zumba (v pomalejším tempu) nebo plavání.

     

    Anaerobní aktivity (např. posilování s činkami nebo bojové sporty) naopak slouží převážně ke spalování cukrů a vytváření svalové hmoty, která vám pomůže s dalším snižováním kilogramů. „Pro ženy je ideální zkombinovat v jednom týdnu spinning a pilates. Spinningem spalujete tuky a cvičením pilates zase formujete tělo,“ doporučuje Ivana Davidová.

    VIDEO: Víte, jak posílit střed těla?

    Video
    Video se připravuje ...

    Při běhání je důležité posilovat střed těla. Víte, jak na to? Adam Balažovič/BPŽ

  • 5.

    Využijte zimní sporty aneb Kolik spálíte, když...

    Běháte na lyžích nebo bruslíte: 3000 kJ/hodinu

     

    Jezdíte na sjezdovkách: 1675 kJ/hodinu

     

    Jdete na zimní procházku: 1000 kJ/hodinu

     

    Sáňkujete: 335 kJ/hodinu

     

    Autor: ČTK

Dnešní horoskopy