S želízky na rukou a hlídaného třemi policisty útočníka převezli z budovy soudu do cely ve věznici na Borech. Soudkyně shledala dva důvody, proč muže poslala do vazby. „Tím prvním je, že by mohl v trestné činnosti pokračovat. Zhruba před 14 dni napadl paní v Karlových Varech,“ řekla soudkyně Lenka Prýcová.

Druhým důvodem je, aby muž před spravedlností neutekl. Hrozí mu totiž vysoký trest. „Teď je případ kvalifikovaný jako napadení úřední osoby, kde je sazba až 6 let. Věc se ale může v rámci vyšetřování překvalifikovat na těžké ublížení na zdraví. A tam mu hrozí až 10 let vězení,“ dodala Prýcová.

Co se na ulici stalo?

Útok na nekompromisního státního zástupce se odehrál v pátek večer v Tylově ulici na rohu s Klatovskou třídou v centru Plzně. Řeřichovi měli vstoupit do cesty dva muži, jeden z nich měl pak na něj zaútočit. Podle svědků mělo padnout na místě i slovo státní zástupce, takže útočící muž musel vědět, kdo je oběť.

Řeřicha nejdříve schytal rány pěstí do obličeje. „Pak do něj muž kopal. Když se napadený muž snažil utéct, dohnal ho a ještě několikrát ho praštil,“ uvedl svědek. Státní zástupce byl celý od krve a sanitka záchranné služby ho převezla do nemocnice. Nebyl v ohrožení života.

Motiv zatím bez komentáře

Útočníka policisté krátce po incidentu zadrželi nedaleko místa činu a umístili ho do cely předběžného zadržení. „Zahájili jsme trestní stíhání muže a obvinili jsme ho ze spáchání zločinu násilí proti úřední osobě a výtržnictví,“ řekla policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Policie zatím to, že na Řeřichu muž útočil kvůli jeho profesi, nechce komentovat. „Je to čerstvé a celý případ je v prověřování,“ dodala Hokrová.

Specializuje se na hospodářské delikty

Řeřicha má z minulosti přezdívku „český Cattani“, podle nekompromisního komisaře bojujícího proto mafii z italského seriálu Chobotnice. I Řeřicha je nekompromisní státní úředník, stejně jako jeho italský kolega. Poslední roky se hlavně zabývá hospodářskými trestnými činy.

Jakými případy se Řeřicha například zabýval?

Žaloval bourající strážníky

Letos v lednu se Libor Řeřicha zasloužil o to, že soud potrestal plzeňského strážníka městské policie Jakuba Švihla. Ten při jízdě se zapnutým majákem naboural v létě před dvěma lety na křižovatce v centru města do jiného vozu. Při nehodě byla zraněna řidička (34) a její dcera (12). Obě skončily v nemocnici. Za ublížení na zdraví dostal strážník pokutu 30 tisíc Kč. Více čtěte ZDE 

Dva policisty před soud

V roce 2005 dohnal k soudu dva příslušníky cizinecké policie v Karlových Varech. Radek K. měl doma v krabici přes 4 miliony korun a vyšetřovatelé našli další majetek za sedm miliónů Kč. Druhý policista Pavel K. měl zaplatit 5 milionů Kč za činžovní dům, který tehdy podle výpisu z katastru nemovitostí vlastnil spolu s přítelkyní. K těmto majetkům měli oba přijít během čtyřleté služby u cizinecké policie.

VIDEO: Průlomový rozsudek. Tyran, který málem k smrti ubil Ronyho, jde sedět natvrdo.

Video
Video se připravuje ...

Průlomový rozsudek. Tyran, který málem k smrti ubil Ronyho, jde sedět natvrdo Kateřina Lang