Na počátku února mají půjčovny lyžařského vybavení žně. V Moravskoslezském kraji jarní prázdniny odstartovaly v Ostravě. Školáci a studenti na Karvinsku se můžou na jarní prázdniny těšit už příští týden.

Následovat bude okres Frýdek-Místek, o týden později Nový Jičín, dále Bruntál a v polovině března týdenní prázdniny zakončí na Opavsku. Zájem o půjčení lyžařského vybavení je větší než loni. Na nejlepší kousky berou půjčovny rezervace.

Díky sněhové nadílce v Beskydech si letos sportovci půjčují i běžky. „Je výrazně větší zájem, je to opravdu poznat. Lidé si půjčují většinou celé sety. Letos jde více i běžkařina, která loni nešla, protože na běžky nebyl sníh,“ řekla Ivana Králová z půjčovny v Odrách na Novojičínsku.

Do Alp chtějí lyžaři lepší vybavení

Všichni provozovatelé půjčoven se shodují, letos jde půjčování lyži na dračku. „Zájem je větší než loni. Sníh je všude, tak je samozřejmě velký zájem o půjčování,“ řekla Hana Kubánková z ostravské půjčovny.

Lidé si nejčastěji půjčují celou výbavu, tedy lyže, přilbu, hůlky i boty. „Do Alp se půjčují lepší lyže. Na hory u nás se většinou půjčují standardy. Teď se půjčuje nejvíce na týden a víc, do Rakouska nebo do Itálie taky na týden nebo víkendy, a pak samozřejmě na lyžařské kurzy,“ řekla Kubánková.

V Mostech si půjčíte lyže i běžky na sjezdovce

I v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku zaznamenali nárůst zájmu o půjčení vybavení. „Půjčuje se to stejné, co v minulých letech - lyže, dětské lyže, snowboardy. Lyže a snowboardy se půjčují tak rovným dílem, teď se zvýšil zájem o běžky, protože na ně dlouho nebyl sníh," řekl vedoucí půjčovny Tomáš Solowski.

Půjčení lyžařského nebo snowboardového kompletu včetně seřízení vázání tam na týdenní lyžařský kurz stojí 700 korun a běžkařský komplet na jeden den 300 korun. Cely jsou ve většině půjčoven srovnatelné.

VIDEO: Václava Klause uvěznila v Alpách kalamita. Sníh mu znemožnil vrátit se do Prahy 

Video
Video se připravuje ...

Václava Klause uvěznila v Alpách kalamita. Sníh mu znemožnil vrátit se do Prahy Institut Václava Klause