Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Česko uznalo prezidentem Venezuely Madurova soka. Připojují se další státy

Aktualizováno -
4. února 2019
14:57
Autor: ČTK, Mii - 
4. února 2019
11:15

Česká vláda v pondělí uznala předsedu venezuelského parlamentu Juana Guaidóa prozatímním prezidentem země. Na twitteru to oznámil vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Stejný krok učinily i další státy Evropské unie, totéž na Twitteru či v médiích uvedli například ministři zahraničí Francie, Švédska a Británie a také rakouský kancléř Sebastian Kurz. 

Uznání Guaidóa za úřadujícího prezidenta Venezuely navrhl vládě ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Návrh dopoledne před zasedáním kabinetu projednala Bezpečnostní rada státu (BRS). „Atmosféru jsem vnímal tak, že je souhlas s tím, aby se Česká republika připojila ke státům Evropské unie, které již uznaly pana Guaidóa za prozatímní hlavu státu, která má přivést Venezuelu ke svobodným volbám,“ řekl Hamáček novinářům o jednání BRS.

Petříček před jednáním vlády novinářům řekl, že minulý týden na schůzce ústavních činitelů panovala shoda na tom, že současný Madurův režim není řešením.

Pvní z EU byli Španělé

„Španělská vláda oznamuje, že oficiálně uznává Juana Guaidóa jako prezidenta Venezuely,“ řekl v pondělí na tiskové konferenci španělský premiér Pedro Sánchez. Učinil tak poté, co dal před osmi dny lhůtu autoritářskému prezidentovi Nicolási Madurovi k oznámení nových prezidentských voleb.

Ultimátum dalo Madurovi i několik dalších evropských zemí, Maduro ho ale splnit odmítl s tím, že se „nezachová zbaběle tváří v tvář tlaku“ těch, kteří požadují jeho odchod.

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt v pondělí na twitteru uvedl, že Británie Guaidóa uznává úřadujícím prezidentem. „Nicolás Maduro neoznámil prezidentské volby do osmi dnů, ve lhůtě, kterou jsme mu dali. Takže spolu s evropskými spojenci uznáváme Guaidóa dočasným prezidentem, dokud nebudou uspořádány regulérní volby," napsal Hunt na twitteru.

Rusko, Čína a Turecko stojí za Madurem

„Domníváme se, že šéf (venezuelského) parlamentu Juan Guaidó je legitimní k tomu, aby uspořádal prezidentské volby,“ uvedl v pondělí v rozhovoru s francouzským rozhlasem France Inter ministr zahraničí Francie Jean-Yves Le Drian. Také šéfka švédské diplomacie Margot Wallströmová médiím řekla, že Švédsko podporuje Guaidóa jako legitimního prezidenta. Dodala, že loňské prezidentské volby, které ve Venezuele bojkotovala velká část opozice, Stockholm nikdy neuznal.

„Madurův režim nesplnil lhůtu k oznámení svobodných a spravedlivých voleb. Proto v souladu s venezuelskou ústavou považujeme od tohoto okamžiku za legitimního prezidenta Juana Guaidóa,“ napsal na twitteru rakouský kancléř Kurz.

Guaidó složil přísahu jako úřadující prezident 23. ledna při masových demonstracích. Učinil tak poté, co parlament neuznal druhý mandát prezidenta Madura, protože vzešel z nedemokratických voleb. Jako první Guaidóa podpořily Spojené státy a po nich asi dvě desítky dalších zemí, většinou amerických. Naopak Rusko, Čína nebo Turecko stojí za Madurem.

Pepicek1953 ( 5. února 2019 20:12 )

 tak s tím uznáním druhého prezidenta si naše vláda moc nikde nešplhla,Petříček vlezl do pochvy a zblbla s toho celá vláda,,no amík špenátový Donald potřebuje zlikvidovat dodavatele ropy a nebo tam nahnat svoje žoldáky a Veneuzelu okrást ještě víc než dosud,Vládo styď se jsi jak Venca humanitární bombometčík

salto ( 5. února 2019 08:34 )

Pepax: Umíš být jenom vulgární a sprostě nadávat? Zkus napsat taky něco k věci

salto ( 4. února 2019 18:18 )

Pepax: Jestli máš problém s ropou, tak to už jste dva (ty a USA) Jo a napiš něco o těch diktátorech - jestli ti to něco říká

lisakjirka ( 4. února 2019 16:05 )

Mohl by mně nějakej *chytrolín* alias ministr zahraničí vysvětlit jak mohou uznat někoho kdo nebyl zvolen ??? Zajímavé je že ve Španělsku takto nepostupoval vůči Kataláncům. Tento anální horolezec USA a EU patří na .......

crush ( 4. února 2019 16:03 )

Čo my tu v Európe máme aké právo uznávať alebo neuznávať prezidenta nejakej Venezuely na opačnom konci sveta?!!! Vieme o nich prd a staráme sa zasa o niečo, do čoho nás nič nie je!!! Amerika zasa potrebuje získať kontrolu nad ropou, že?

Zobrazit celou diskusi