Představte si 70. léta. Idaho v Americe. Do vašeho sousedství se přistěhuje šarmantní a pobožný muž s rodinou pěti (!) vlastních dětí. Čtyřicátník Robert Berchtold, kterému nikdo jiný neřekne jinak než „B.“, vypadá zprvu neškodně. Obhlíží si terén, pořádá rodinné sešlosti a v kostele mu do oka padne rodina Brobergových. Začne být posedlý malou devítiletou Jan a spřádá ďábelský plán... Který se mu podaří o pár let později uskutečnit.


V příběhu je několik míst, která nutí diváka chytnout se za hlavu a ptát se, proč rodiče něco neudělali, proč se jim vzadu v hlavě nerozblikala varovná kontrolka, když se kolem jejich holčičky ochomýtal starší muž a dával jí tak okatě najevo svůj zájem. Matka Jan Mary Ann dokonce v dokument říká, že měla pocit, že zájem Berchtolda o jejich dceru byl trochu znepokojující... TROCHU? Inu... Člověk se sám sebe musí při sledování tohoto příběhu ptát, jaká matka si nevšimne, že se její dítě ocitlo v tenatech sympatického zvrhlíka, který se vydává za hodného strýčka B.

Rodiče se dokonce ani nepozastavili nad tím, že jim B. prozradil, že byl jako dítě zneužíván tetou, a aby se z toho dostal, tak mu terapeut poradil, že by měl v rámci rekonvalescence trávit ve vší počestnosti čas v posteli s jejich dcerou Jan. Jestli kontrolky neblikaly předtím, tak tady by se měl rodičům v hlavě rozeřvat přímo alarm! Měli by milého B. popadnout za šos a vypoklonkovat jej ven. Asi je vám jasné, že se tak nestalo, oba byli Robertem natolik zmanipulovaní, že mu svou dceru naservírovali na stříbrném podnose. A odstartovali tak holčičinu největší noční můru, s jejímiž následky se vyrovnává dodnes.

Poprvé Jan unesl v roce 1974, zdrogoval ji a zneužíval ji v obytňáku. Jan v dokumentu sugestivně popisuje, jak se dívala střešním okénkem a čekala, až to skončí. Berchtold jí namluvil, že spolu musí mít sex, aby počali dítě a zachránili svět před mimozemšťany. Zavlekl dvanáctiletou Jan do Mexika, kde ji donutil, aby se za něj provdala. A rodiče? Ti teprve po PĚTI dnech od únosu nahlásili, že jim chybí dcera. Absolutně odmítli uvěřit tomu, že by jejich Jan Robert jakkoli ublížil. Ten dívenku totálně zmanipuloval, přesvědčil ji, že ji unesli mimozemšťané (hodiny poslouchala divné hlasy z magnetofonu) a že on ji chce zachránit a spasit s ní svět. Že hlavně nesmí nic říct rodičům, protože by jim mimozemšťané ublížili. Jan tomu naprosto věřila, protože pro ni B. byl jako druhý otec. Neuměla si představit, že by jí jakkoli lhal.

Tady by to celé mohlo skončit. Bohužel tomu tak není. Zvrhlý pedofil totiž dívku znovu unesl ještě o dva roky později. Rodiče mu totiž odpustili a stále nemohli úplně uvěřit, že by byl tím špatným. Navíc si je pojistil. Matku Jan se mu podařilo svést a mít s ní poměr, dokonce kvůli Robertovi chtěla opustit svého manžela. Ale B. si zajistil také mlčenlivost otce. Obratnou psychickou manipulací ho donutil, aby se ho dotýkal na intimních místech, a pak ho vydíral, že tuto informaci všude zveřejní. Bob i Mary Ann Brobergová měli tolik práce se zpracováním vlastní viny, že naprosto upozadili svou dceru, která si i kvůli nim prošla peklem. Navíc Jan byla natolik zmanipulovaná, že si s B. vyměňovala stovky milostných dopisů a věřila, že je její osudovou láskou. Proto s ním podruhé odešla na tři měsíce do Kalifornie, kde ji nakonec vypátrali, odvedli ji domů a Berchtolda na měsíc (!) zatkli.

Rodiče v dokumentu s pláčem tvrdí, že se to celé odehrálo v době, kdy pojem pedofil ještě nebyl ve společnosti tak tematizován. Snaží se divákům vysvětlit, že Berchtoldovi prostě absolutně věřili. To ostatně potvrzuje i jejich dcera, ta ho měla za svého druhého otce. Jan Brobergová, mimochodem v současnosti úspěšná právnička a herečka, se svěřila australskému deníku News.com, že ji naprosto ničí, jak lidé po uveřejnění dokumentu napadají její rodiče. „Myslíte, že bych to bez svých úžasných rodičů dokázala vůbec přežít? Byli zmanipulovaní geniálním sociopatem. Byli naivní."

Na její otázku nemáme odpověď. Po zhlédnutí celého dokumentu se totiž musíme hlavně ujistit, zda máme stále ještě žaludek na svém místě. Robert Berchtold byl v roce 2005 zatknut za ilegální držení zbraně. Než aby šel znovu do vězení, raději se předávkoval léky na srdce, zapil je alkoholem a zemřel.

Fotogalerie
3 fotografie