Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přehnané ambice magistrátu? Rada představila velkolepé plány do konce června, co Prahu čeká?

/
  • Jan Čižinský, Jiří Pospíšil, Zdeněk Hřib
    Jan Čižinský, Jiří Pospíšil, Zdeněk Hřib (koláž Blesk.cz)
    4. února 2019 ● 20:45

    Jako celý fotbalový klub nastoupili radní magistrátu a lídři jejich stran v pondělí před novináře. Přichystali si konkrétní plány, co chtějí v následujícím půlroce zvládnout. Řeč byla o jedné miliardě pro platy zaměstnanců škol a jídelen v Praze, o rozklikávacím rozpočtu nebo milionech stromů za osm let.

  • 1.

    Doprava

    Magistrát chce dokončit diagnostiku Hlávkova mostu a mostu Legií do června 2019.
    Autor: Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky

    Téma minulého roku se bude řešit i i letos. Magistrát hlavního města chce pokračovat v následujícím půlroce v diagnostice Hlávkova mostu a mostu Legií. Poté by měly začít práce na plánu jejich oprav. Do června by měly začít i geologické průzkumy metra D. Náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) předpokládá, že se dohodnou s majiteli pozemků kolem plánované stanice Nádraží Krč.

  • 2.

    Majetek

    Průmyslový palác by měl dostat stavební povolení.
    Autor: Blesk

    Nová koalice magistrátu bude připravovat velké množství projektových dokumentací a zvažovat rekonstrukce nebo odkupy různých budov. Mezi ty nejsledovanější patří Průmyslový palác, který nedávno slavil smutné výročí 10 let, kdy vyhořel: „V nejbližší době se bude žádat o stavební povolení. My bychom ho rádi dostali ještě letos, tak abychom mohli vyhlásit veřejnou zakázku na zhotovitele celé akce. Nejedná se pouze o dostavbu levého křídla, ale i rekonstrukci střední haly a pravého křídla. Optimální by bylo vyhlásit zakázku ještě letos nebo počátkem příštího roku,“ prozradil pro Blesk.cz náměstek Pavel Vyhnánek (Praha Sobě). Dále se budou připravovat podklady pro dostavbu plaveckého areálu Šutka, či vybírat dodavatelé pro rekonstrukci Staroměstské tržnice.

  • 3.

    Územní rozvoj města

    Plány pro rozvoj území Prahy
    Autor: Daniel Vitouš

    Na územní rozvoj dohlíží bývalý ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu). A co chystá? Bude se zabývat možností vzniku jednoho super stavebního úřadu, který by projednával všechny větší stavební záměry na území Prahy. Také plánuje vytipovat pozemky ve vlastnictví Prahy, kde by mohla vzniknout bytová výstavba. A nakonec chce zrychlit projednávání připomínek k Metropolitnímu plánu. Posílí proto odbor výstavby a územního rozhodování na magistrátu.

  • 4.

    Bydlení

    Praha hledá cesty, jak zpřístupnit bydlení pro nejvíc lidí. (Ilustrační foto)
    Autor: Blesk:Martin Sekanina

    Nová koalice chce do konce června vytvořit dva důležité dokumenty. Radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu) chce zpracovat koncepci bytové politiky hlavního města až do roku 2040. Také se plánuje zapojit do přípravy nového stavebního zákona a novelizace stavebních předpisů. Praha by se měla vrátit i ke koncepci družstevních bytů, které by se stavěly na pozemcích města, tudíž by byly levnější a tím pádem vhodné pro mladé rodiny. Magistrát si podle radního Adama Zábranského (Piráti) nechá vypracovat přehled všech prázdných bytů svěřených městským částem.

  • 5.

    Školství

    Pražské školy se dočkají více peněz.
    Autor: Tomáš Tesař / Reflex

    Pražské školy se mohou těšit na obří finanční injekci od magistrátu. Ten rozdělí jednu miliardu z rozpočtu hlavního města na platy zaměstnanců. Částka 400 milionů má putovat pro pedagogická pracoviště, která zřizuje hlavní město Praha, 500 milionů dostanou školy městských částí a 100 milionů obdrží školní jídelny. „Průměrně to vychází na 2000 čistého pro pedagogy,“ okomentoval příspěvek primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

  • 6.

    Sociální oblast

    Magistrát se chce zaměřit na přehlížené nemocnice. Jednou z nich je i ta Na Františku.
    Autor: Blesk:Jiří Rubeš

    Přehlížené nemocnice Na Bulovce a Na Františku se dočkají pomoci od magistrátu: „Bulovka a František musí fungovat nyní a nejméně dalších dvacet let,“ řekl starosta a zastupitel Jan Čižinský (Praha Sobě). První jmenovaná nemocnice během tohoto půl roku bude hledat nejlepší cestu, jak se má areál zrekonstruovat. Špitál Na Františku by měl zase najít koncepci, jak se dál rozvíjet. Dále chce magistrát najít 70 bytů pro bezdomovce. Čtyři desítky budou k dispozici pro rodiny s dětmi z ubytoven a 30 bytů pro seniory. Radní David Zábranský (Piráti) sdělil pro Blesk.cz, že pokud se projekt osvědčí, budou ubytovávat další lidi bez domova.

  • 7.

    Životní prostředí

    Praha by měla být zelenější. (Ilustrační foto)
    Autor: Blesk:Ladislav Křivan

    Magistrát chce pokračovat v pirátském plánu vysázet milion stromů za osm let, a připravuje proto akční plán. Náměstek pro životní prostředí Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu) však považuje za důležité jiné úkoly: „Nejdůležitější je připravit Prahu na změnu klimatu. Což je soubor opatření jako revitalizace vodních toků, zadržování vody v krajině, výkup a odbahňování rybníků, výsadba nové zeleně, ale pak se musí samozřejmě udržovat. Vysazují se nové lesy, myslím tím zelený prstenec kolem Prahy,“ jmenuje priority pro životní prostředí. Kromě toho plánuje také zahájit projektovou dokumentaci pro nový bezpečnostní přeliv u vodního díla Hostivař nebo zavést MHD zdarma při smogové situaci.

  • 8.

    Kultura

    Kultura by se měla šířit z centra i do dalších městských částí.
    Autor: Blesk:David Malík

    Praha se bude připravovat na velké oslavy výročí sametové revoluce. Magistrát se proto chystá vyhlásit dotace pro projekty k tomuto tématu. Dále se provede inventarizace všech uměleckých děl ve veřejném prostoru. Podle Jana Čižinského (Praha Sobě) se jeho kolegyně a radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě) snaží rozjet celokulturní spolupráci s dalšími městskými části. Snaží se tak kulturu dostat z centra do okrajů Prahy.

  • 9.

    IT

    Magistrát pokračuje na digitalizaci úřadu. (Ilustrační foto)
    Autor: Blesk:Jiří Rubeš

    Otevírání magistrátu hlavního města má pokračovat i v dalším půlroce. Oblast IT má na starosti primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a ten slibuje, že připraví koncept digitalizace úřadu a plán elektronických služeb pro občany. V IT oblasti by se měly konat i audity, které odhalí nevýhodné smlouvy. V neposlední řadě pak vznikne nové řešení pro online petice občanů, ty by měly fungovat vedle tradičních papírových.

  • 10.

    Finance

    Praha bude ve velkém investovat.
    Autor: scom, archiv Blesku

    Nová koalice chce investovat ve velkém. Nový rozpočet počítá s 13,5 miliardy korun, což je podle náměstka pro finance Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) jedna z největších částek za poslední roky: „Avizovali jsme, že největší částka půjde na dopravu. Bližší podrobnosti ale v tuto chvíli neprozradím, celý rozpočet na rok 2019 ještě není uzavřen a schválen,“ řekl náměstek pro Blesk.cz. Městské části dostanou od magistrátu 500 milionů korun, které mohou využít pro podporu školství, zeleně nebo veřejného prostoru. Magistrát hlavního města by se měl dočkat i tzv. rozklikávacího rozpočtu. Díky němu budou moci občané nahlédnout až do úrovně faktur: „Chceme, aby šlo zjistit, jací dodavatelé dodávají, za kolik peněz a podobně,“ dodal náměstek.

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy