HPP11 jako vítěz voleb označuje návrh, kdy by měl každý klub dva radní, za ústupek. „Nechceme dopustit, aby Praze 11 vládla další měsíce stará rada nebo aby vládla nová rada s účastí členů ODS s pochybnou politickou minulostí, podporovaná trestně stíhanými zastupiteli ODS. Chceme důvěryhodné vedení městské části s důvěryhodnými lidmi," napsal za HPP11 ve výzvě ostatním stranám Ladislav Kos.

Koalice, kterou HPP11 navrhuje, by měla 35 hlasů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. „Vytvoření koalice nemohou bránit ani programové neshody, neboť program stran HPP11, Piráti, ANO a TOP 09/STAN je z 90 procent totožný,“ doplnil Kos v dopise, ve kterém hnutí další strany vyzvalo ke schůzce.

V lednu se však už Piráti a ANO, ODS a TOP 09 se STAN domluvili po dvou měsících jednání na počtech křesel v radě. Piráti mají mít podle této dohody tři křesla a po dvou postech strany takzvaného memoranda, ANO, ODS a klub TOP 09 se STAN. Strany podle následných vyjádření pokračují v jednáních o účasti v radě dosavadního starosty Petra Jiravy (ANO), kterého jakožto starostu v letech 1994-2002 označují Piráti za symbol staré politiky.

„Nadále dojednáváme pouze vznik koalice Piráti, TOP 09-STAN, ANO a ODS, v posledních dnech došlo k velkému posunu směrem ke shodě o finálním textu koaliční smlouvy. Nadále doufáme, že se nám podaří na únorovém zastupitelstvu zvolit novou radu,“ sdělil Jakub Lepš (TOP 09).

Poslední čtvrť bez vedení

Praha 11 je poslední městskou částí hlavního městě bez nového vedení. Čtvrté jednání zastupitelstva od podzimních voleb, na kterém by mohlo být zvoleno nové vedení, se má uskutečnit 19. února, což bude 136. den od voleb. V metropoli nejdéle trvalo zvolení nové rady 140 dnů, bylo to v Praze 10 v roce 2006, kdy ustavující zastupitelstvo oddálila nakonec neúspěšná žaloba proti platnosti voleb, kterou řešil Ústavní soud.

Sestavení koalice v Praze 11 komplikují dlouhodobě napjaté vztahy. Volby vyhrálo HPP11 se 13 mandáty, na druhém místě skončili Piráti, kteří obsadili devět křesel. Sedm mandátů má ANO, šest mandátů koalice TOP 09 a STAN, pět křesel ODS, tři uskupení Jižní Město - náš domov a zbývající dva mandáty SPD.

Na Jižním Městě většina stran odmítá vyjednávat s některým z dalších uskupení. HPP11 odmítá spolupracovat s Jižní Město - náš domov, SPD a ODS. Podle HPP11 jsou tři zastupitelé ODS trestně stíháni. Piráti odmítají jednat s trestně stíhanými zastupiteli i se zastupiteli, kteří kumulují funkce. S HPP11 odmítá spolupracovat ODS a volební koalice TOP 09 a STAN, která vylučuje spolupráci i s SPD. ANO říká, že je ochotno vyjednávat se všemi, v polovině října však pozastavilo rozhovory s HPP11.

Praha 11, v níž žije 77 600 obyvatel, je na jihu hlavního města. Městská část zahrnuje katastrální území Chodova a Hájů.