Mokrý sníh zaměstnává hasiče z celé Prahy, včetně dobrovolníků. „Celkový počet od nedělních 6:00 hodin do pondělí 15:00 hodin je 79 případů. Jen během pondělí evidujeme 28 událostí, zasahovali jsme i u sněhových převisů na školách a hlavní poště v centru Prahy (těchto událostí bylo během pondělí pět),“ prozradil v pondělí odpoledne mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Většinou se jednalo o popadané stromy a větve. „V pěti případech jsme odstranili sněhové převisy ze střech škol a budovy hlavní pošty. Na místě některých zásahů jsme po odstranění ještě pomáhali s vyproštěním vozidel z příkopu. U zásahů hasičů nebylo evidováno žádné zranění osob,“ dodal Kavka a zároveň upozornil, že odklízení sněhu ze střech je odpovědností majitelů budov. „Profesionální hasiči zasahují v případě bezprostředního ohrožení. Hasiči také mohou pomoci v místech s větším pohybem osob, na školách nebo zdravotnických zařízeních,“ uvedl.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči likvidovali sněhový převis na střeše školy. HZS Praha

Kvůli hrozbě pádu větví a stromů, na které napadl těžký sníh, se také v pondělí uzavřel park v Průhonicích u Prahy. „Z důvodu odstraňování sněhové kalamity je Průhonický park do odvolání uzavřen,“ stojí na webových stránkách parku.

Video
Video se připravuje ...

Výškové záběry nad střechami zasněžené Prahy. Aktu.cz

Fotogalerie
26 fotografií