Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Babiš ruší školní obědy zdarma. Líbánky mezi ANO a ČSSD za státní peníze končí

Autor: Petr Holec - 
4. února 2019
06:00

„Nápad to byl dobrý, ale školy se jasně vyslovily proti. Lepší bude sjednotit dosavadní dotační programy,“ vysvětlil premiér a šéf ANO Andrej Babiš v pořadu Blesku „Ptám se, pane premiére“ zrušení bezplatných školních obědů. „Pokud něco řekl, ptejte se jeho. Já nepovedu koaliční jednání v Otázkách Václava Moravce, od toho je koaliční rada,“ reagoval na to zaskočeně vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček.

Dřív nebo později se to muselo stát. ANO „dalo“ ČSSD kvůli jejímu vstupu do menšinové vlády proplácení prvních tří dnů nemocenské i vyšší minimální mzdu, teď se ale podívalo na výsledek posledních sněmovních voleb a prostě si znovu duplo. A zatíplo mnohem slabší ČSSD okamžité zvýšení životního minima i školní obědy zdarma pro „chudší“ děti. Na těch se přitom jen nedávno s ČSSD „shodlo“ právě na koaliční radě. Nebo přesněji: řeklo prostě ČSSD, že nebudou.

Babiš se sice v rozhovoru pro Blesk pídil i po tom, kde jsou během sněhové kalamity sypače, to je ale jen kolorit. Právě zrušení školních obědů zdarma ukazuje, že ve vládní koalici znovu padla kosa na kámen. ANO i ČSSD mají těsně před volebními sněmy a jen pár měsíců zbývá i do voleb do Evropského parlamentu, které kdysi ukončily vládní trápení (a rozhazování) premiéra a šéfa ČSSD Vladimíra Špidly. Navíc se stále snižují odhady letošního ekonomického růstu, což případně zvyšuje konečné „manko“ státního rozpočtu.

Problém je, že nápady ČSSD na rozdávání veřejných peněz už jsou moc i na ANO, které taky umí rozdat, když potřebuje. A navíc jdou přímo proti volebním slibům Babiše. Ministryně práce a sociálních věcí ČSSD Jana Maláčová, jíž se kvůli rozhazování sociálních dávek přezdívá „Venezuela“, chtěla školní obědy pro všechny zaplatit z vyšších daní pro banky a mobilní operátory, to ovšem Babiš odmítl. A naopak teď přišel s ještě vyšším snížením daně z příjmu pro lidi, než se původně počítalo.

Obědy zdarma pro školáky zřejmě nebudou. „Školy zkrátka řekly ne,“ tvrdí Babiš

Je to podobně prostá matematika jak obědy: kdyby ANO chtělo splnit své volební sliby včetně snižování deficitu státního rozpočtu i nižších daní a současně přistoupilo na všechny rozpočtové požadavky ČSSD, musela by vláda vyloupit nejen Českou národní banku. Babiš nyní vyhlásil státní šetření včetně revize sociálních dávek, čímž myslí revizi směrem dolů. ČSSD na to jde opačně a hned na první jednání o státním rozpočtu na příští rok přinesla požadavky za miliardy: třeba zvýšení rodičovského příspěvku za 11 miliard korun, zálohované výživné za zhruba miliardu a dotace školkám i jeslím za nějaké 2 miliardy.

A další nápady jsou na cestě. Není to nejlepší načasování a v podstatě tím mezi ANO a ČSSD končí vládní líbánky, které stejně nikdy pořádně nezačaly. Do široka rozkročené ANO sice natlačilo ČSSD víc doleva, současně ale pořád stojí jednou nohou i napravo, to kvůli podpoře podnikatelů. Na někoho teď prostě oběd za peníze jiných lidí nezbude ani ve vládě, mále-li zůstat u obědů zdarma.   

adeso ( 4. února 2019 10:20 )

Maláčová je blázen, sami mají stamiliony dluhů po Altnerovi, nemají na zaplacení a rozhazuje pořád peníze, které nemají. Jak jí mohl někdo volit, leda nějaký vů--l bez mozku

pavel11 ( 4. února 2019 10:08 )

Vynikajicí Babiš a jeblá Maláčová za každou cenu navrhuje neskutečné píčiviny jen se udržet,zavděčit se sockám,svým voličum!! Pane Babiš nepřipustte druhého Špidlu taky dement politiky rozdávat,zadlužovat.

ivoadler ( 4. února 2019 09:04 )

Když si vzpomenu, jak jí vnučka, tak rozhodnutí ANO tleskám. Byla by živa jen z mekáče.

blamal ( 4. února 2019 08:53 )

Mozna by mel autor tohoto na Burese oslavneho blabolu hned prestoupit do MFD nebo Lidovek, ktere ten “podporovatel podnikatelu” vlastni. Otresny, ma tohle Blesk zapotrebi?

Zobrazit celou diskusi