Není nejspíš v tuzemsku člověka, který by neslyšel o hitu České televize (ČT), seriálu Most!. Jeho postavy se setkávají v hospodě s názvem Severka, kde hlásají: „Dycky Most!“. V případě pražské Severky by se mohlo říkat „Dycky Jižák!“. Její budova totiž patří k nejstarším na sídlišti Jižního Města, které kolem ní narostlo zhruba před 40 lety. „Tehdy sem chodili na oběd dělníci, co Jižák stavěli,“ řekl Aha! David Salomon, současný majitel a hospodský. Pražská verze má s mosteckou společného víc, než jen název. Třeba zájem filmařů.

Hvězda obrazovky

Severka v Metodějově ulici nedaleko zastávky metra Opatov se objevila ve filmu Věry Chytilové (†85) Panelstory (1976), nově se stala kulisou snímku Národní třída (2019) s Hynkem Čermákem (45) v hlavní roli. Právě pro ten změnila název z pivnice Opatov na Severku. „Dekorace dotvářející atmosféru přelomu 70. a 80. let jsme tu pak nechali, včetně štítu,“ prozradil Salomon. „Přidali jsme makety paneláků z výstavy k výročí stavby sídliště nebo typický normalizační obývák.“ Hosté se tak rázem ocitají v dobách minulých. Těm odpovídají i názvy a nabídka nápojů. Latté nebo cappuccino si tu nedáte, zato typického „turka do skla“ ano.

Na Most! za vstupné

S úspěchem seriálu Most! přišel i zájem o společné sledování pondělních premiér v televizi. „Na facebooku se nám na akci přihlásily tři tisíce lidí, museli jsme tak začít prodávat vstupenky za symbolickou stovku, abychom věděli, kdo skutečně přijde a vejde se,“ prozradil spokojený hospodský David Salomon.

Klub i galerie

Severka na Jižáku nabízí svým hostům řadu překvapení. „K vidění jsou u nás například fotografie Jaromíra Čejky nebo filmový dokument mapující zrod sídliště, vystavujeme tu i originální plakáty Československých filmů,“ představil Salomon. Hosty pak láká i to, že si u piva mohou zapálit. „Jsme totiž kuřácký klub s řádnými pravidly, která to umožňují,“ řekl Salomon.

Pivo si můžete dát třeba pod lampasáckým kabátem. Stěny lemují dobové pivní tácky od nás i ze světa.
Autor: Alexandr Malachovský

Pod kabátem lampasáka

V Severce nechybí klasické vybavení, cedule a nápisy, nábytek, na věšáku kabát lampasáka... Majitel ale do vetešnictví nemusel. Mosteckou i pražskou hospodu totiž spojuje i jméno architekta Jana Novotného (46). Ten prostory navrhl a vybavil pro natáčení tady i v Mostě, pracoval i na seriálech Dabing Street (2018) nebo Trpaslík (2018). „Chceme, aby hosté měli takovou hospodu, jak si ji pamatují,“ vysvětlil Salomon.

Severka, kam se podíváš

Název Severka není u hospod a restaurací nic tak neobvyklého a na podobnou narazíte v každém koutě Česka. V Praze jich je několik, další najdete třeba v Pardubicích, Kolíně, Hradci Králové, Kraslicích a řadě dalších míst. „Národní podnik Restaurace a jídelny (RaJ) existující v Československu od 50. let 20. století do roku 1989 si s názvy svých zařízení hlavu nelámal. Na každém sídlišti, větší vsi či městě měli svoji Severku, Rovnost, Jitřenku, Máj,“ připomněl David Salomon, zkušený restauratér s mnohaletou praxí.

Fotogalerie
19 fotografií