Vzhledem k panující zimě převládaly na pultech prodejců zejména sezónní potraviny. Cibule, česnek, brambory, kořenová zelenina, zelí nebo jablka. Velký zájem však vzbudil i stánek s barevnými květinami, v němž tvořily většinu tulipány.

K dostání tu byly i domácí sýry z kravského nebo kozího mléka. Fanoušci uzenin si pošmákli na domácích uzeninách a k zakoupení tu byly i ryby z českých rybníků. První farmářské trhy v tomto roce přilákaly doslova davy lidí a nebylo se pomalu kam hnout.

Ochrana životního prostředí

Inspirací pro farmářské trhy na Náplavce byly podobné trhy v Berlíně nebo New Yorku.„Náplavku jsme si vybrali kvůli tomu, že umožňuje farmářům přistavit i chladicí auto, což je velmi důležité pro čerstvé potraviny, pro zeleninu a bylinky,“ vysvětluje Šárka Sedláčková, spoluorganizátorka trhu. Během deseti let se původních 28 prodejců rozrostlo na 90 až 100. 

Organizátoři se snaží být šetrní k životnímu prostředí. Od minulého roku jsou zde vratné kelímky na studené nápoje a od letošního března by měl pokračovat systém „Otoč kelímek“. Ten spočívá v tom, že kelímek z teplých nápojů budou moci návštěvníci vrátit v jakékoliv kavárně. Novinkou je, že občerstvení je servírované pouze na nádobí z přírodních materiálů, do porcelánu nebo do vlastních krabiček.

Fotogalerie
12 fotografií