Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Evropa pod sněhem: Zavřené silnice i školy, laviny v Alpách. Britové mluví o sněhové “apokalypse“

Aktualizováno -
2. února 2019
15:20
Autor: AKu, ČTK - 
2. února 2019
11:06

Británii v posledních dnech sevřel rekordní mráz provázený na zdejší poměry nebývalým sněžením. Teploty v ostrovním státě klesly i pod 10 stupňů, zatímco ve Skotsku se očekává až 16 pod nulou. Kvůli počasí jsou uzavřená letiště i školy, tisíce řidičů zůstaly uvězněny na zasněžených silnicích. Místní mluví o počasí jako o apokalypse. Zprávu přinesl server Dailymail.  Dopravní komplikace způsobilo v sobotu husté sněžení na severu Itálie a v Rakousku. Sobota se přitom v Alpách nese ve znamení zvýšeného provozu kvůli výměně hostů v horských střediscích. Kvůli nebezpečí lavin je uzavřeno několik důležitých silnic včetně části dálnice vedoucí Brennerským průsmykem, informovala agentura APA.

Kvůli sněžení dnes na západě Rakouska a severu Itálie zvýšili meteorologové stupeň lavinového nebezpečí na čtvrtý, tedy druhý nejvyšší. Přes noc napadlo v severoitalské oblasti Jižní Tyrolsko a rakouském regionu Východní Tyrolsko, jak se nazývá okolí města Lienz, až 80 centimetrů nového sněhu. Silný vítr navíc na mnoha místech zavál silnice, které tak museli policisté uzavřít.

Kvůli vysokému nebezpečí lavin je v rakouské spolkové zemi Tyrolsko uzavřená například část Felbertauernské silnice a část Brennerské silnice mezi městy Matrei am Brenner a Schönberg im Stubaital. Jak dlouho zůstanou uzavřené, není podle APA zatím jasné. Část Brennerské dálnice je uzavřená také na italské straně a to v obou směrem mezi městy Vipiteno/Sterzing a rakouskou hranicí.

Kvůli komplikacím na silnicích vyzvala jihotyrolská civilní ochrana turisty, aby na cestu domů vyrazili později. Obvykle se přitom v sobotu mění na horách turnusy.

V Rakousku se dnes utrhlo už několik lavin. Zatímco v lyžařském středisku Krippenstein v Horních Rakousech se nikomu nic nestalo, ve štýrském Kreischbergu utrpěl při pádu laviny zranění 13letý chlapec. Ten byl ve skupině, která ignorovala zákaz vstupu a pád laviny zřejmě způsobila.

Zimní sporty si v Rakousku vyžádaly také jednu oběť na životě. Od pátku pohřešovaného skialpinistu z Vídně dnes našli záchranáři ve Štýrsku mrtvého.

Větší štěstí měl 64letý Čech, který se v pátek vydal na túru u štýrského Ramsau. Když se večer nevrátil, zalarmovala jeho manželka policii. Zhruba ve 22:00 se muže díky pátrací akci, na které se podílelo 25 horských záchranářů, dva policisté i vrtulník, podařilo nalézt zhruba tři kilometry od jeho ubytovny, informoval server stanice ORF.

Britové mluví o Apokalypse

Takto si „britské počasí“ obyvatelé Albionu rozhodně nepředstavují. Namísto ikonického deště sužuje ostrovní stát mráz a rekordní přívaly sněhu. Teploty na mnoha místech klesají až k dvouciferným hodnotám pod nulou, na což v zemi tradičně „zahřívané“ teplým golfským proudem rozhodně nejsou zvyklí.

V pátek meteorologové dokonce naměřili nechladnější zimu v tomto roce, když teploměr ve východoskotské obci Braemar ukázal hodnotu -15.4 stupňů Celsia. Varování před sněhem a ledovkou zahrnuje většinu území Spojeného království, od anglických nížin až po sever Skotska a severní Irsko. Kvůli kritické situaci zůstaly v pátek napříč Anglií uzavřeny stovky škol.

V pátek sněhová pokrývka dosahující výšky až 14 cm zcela rozvrátila dopravu v jižním Walesu. Motoristé beznadějně uvěznění v kolonách museli na řadě míst nechat svá vozidla napospas osudu a vyhledat bezpečí, neboť nebyla šance, že by se v dohledné době mohli pohnout z místa. Podobně dopadli řidiči uvěznění na silnici nedaleko anglického města Basingstoke, z nichž řada poslední úsek své cesty raději došla pěšky.

O nic lepší situace nebude v zemi panovat ani během soboty. V noci by teploty mohly atakovat až -16 stupňů a na některých místech se vrátí i sněhové vánice.

 

starena ( 3. února 2019 10:11 )

Mají tam počasí jako v bavlnce, jsou rozmazlení.

savo ( 2. února 2019 12:07 )

14 cm sněhu je apokalypsa ??? vy uráci

Tibi ( 2. února 2019 11:40 )

V Británii,když napadne sníh a začne mrznout je zle.Pracoval jsem tam jako řidič minibusu.Problém je,že se tam zimní pneumatiky moc nepoužívají.Pokud napadne sníh v Londýně,tak raději autem nikdo nejezdí.Doprava kolabuje.Stavba domů není na takovou zimu uzpůsobena.Zateplování se neprovádí zdi jsou dost tenké,odpady jsou mnohdy vedeny nevhodně po fasádě domu,což může snadno zamrznout.V Británii se budou muset lépe na zimu připravit,pokud nebudou chtít být uvězněni nějaký čas ve svých domovech.

Zobrazit celou diskusi