Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Spolužáci z lycea našli pěknou sumičku: Obálku s 20 tisíci odevzdali!

Obálku s 20 tisíci odevzdali!
Obálku s 20 tisíci odevzdali!  (Autor: Jan Doležal)
Autor: jad - 
4. února 2019
22:29

Tolik peněz pohromadě prý ještě neviděli! Čtveřice spolužáků z Příbrami našla na ulici obálku plnou tisícovek. Studenti ani na chvilku nezaváhali a 20 000 Kč odevzdali.

Spolužáci z Waldorfského lycea spěchali v pátek 25. ledna na angličtinu. „Na chodníku jsme najednou uviděli obálku. Byla fakt napěchovaná. Otevřeli jsme ji, byly v ní peníze,“ popisoval Blesku Dominik (16), student prvního ročníku.

Nějaká ta »pětka«

Studenti ani na okamžik nezaváhali a obálku rovnou odnesli na služebnu městské policie. Dovnitř ale šli jen dva »nejodvážnější«. „Tam bude asi nějaká pětka, že jo?“ usmíval se na Dominika a Honzu (16) službu konající strážník.

Šup do sklepa

Když všechno sepsali, strážce zákona doprovodil studenty na městský úřad, kde nalezený obnos uložili. Ještě předtím jim ale poděkoval za to, že jsou poctiví. „Byli jsme z toho všeho tak mimo, že jsme zabloudili a místo ven z radnice jsme došli do sklepa,“ přiznal Honza.

Za odměnu na nákup

Úředníci vyhlásili, aby se přihlásil ten, kdo peníze postrádá. Schválně neuvedli barvu obálky, místo ani částku, aby na radnici nebyl zástup zájemců. Ve středu se přihlásil člověk, který 20 000 Kč ztratil. „Jeho identitu prozrazovat nebudeme. Z částky odečteme deset procent, tedy dva tisíce, které podle zákona patří nálezcům,“ uvedla mluvčí úřadu Eva Švehlová. Studenti mají jasno. Za odměnu koupí pro sebe i kamarády ze třídy kávovar.

Pyšná třídní

Přestože dva chlapci a dvě děvčata si prý vůbec nepřipadají jako hrdinové, jejich třídní Jitka Stefanidesová (34) je na ně náležitě pyšná. „Jsem moc ráda, že mám ve třídě takové děti,“ řekla dojatá učitelka.

Zobrazit celou diskusi