Do ulic Prahy se Vít Klouček dostal v roce 2008. Původně vystudoval Filologii na Karlově univerzitě se zaměřením na španělštinu. Za sebou měl nedocenitelné zkušenosti z Mexika, kde dlouhou dobu bydlel: „Pochytil jsem od nich přízvuk, což Mexičané a Hispanoameričané velmi oceňují,“ říká s úsměvem průvodce.

Být průvodcem je ale pěkná dřina. Počasí v Praze je velmi proměnlivé a v létě se Klouček ani nezastaví: „V sezóně pracuji od nevidím do nevidím,“ prozrazuje, ale svoji práci má přesto rád: „Pracuji venku a pohybuji se v jednom z nejkrásnějších prostředí na světě. Praha je možná nejkrásnější město na světě. Historické jádro je kompaktní a nic ho neruší,“ rozplývá se nad historickým centrem.

Spory pod orlojem

Přesto po práci chodí domů úplně vyšťavený a téměř nemá čas odpovídat na e-maily. V sezóně má ve dvou týdnech volný jenom jeden den, kdy většinou odpočívá. Jiná situace je pak v zimě: „V zimě sedím na zadku a čekám, co bude. Je totiž nedostatek turistů,“ stěžuje si průvodce.

Právě v zimních měsících zuří v centru bitva o turisty, jichž přijíždí výrazně méně. Zájem o ně mají licencovaní průvodci, mezi něž patří i Klouček, a na druhé straně tzv. free tour průvodci. K nim patří z velké části cizinci, jež nemají průvodcovskou licenci, velmi často šíří o Praze nesmysly a bývají agresivní.

Útok v centru

Právě Vít Klouček byl jedním z free tour průvodců napaden v srpnu 2018 na rohu Rytířské ulice: „Šel jsem se svojí skupinou, když jsem viděl chlapíka, který nabízel lidem letáčky a neměl ani povinnou cedulku. Moc dobře věděl, že je na místě, kde se to nesmí dělat. Tak jsem ho na to upozornil a on odešel,“ vypráví Klouček.

Jenže při návratu zpět tam naháněč zase stál: „Provokativně na mě koukal a říkal, že je tady a co s tím udělám,“ vzpomíná Klouček. Průvodce jako v mnoha případech před tím vytáhl mobil a pronesl výhrůžku: „Vyfotím tě a fotku předám městské policii. On ale přiběhl a vytrhl mi telefon z ruky. Já ho proto praštil deštníkem. Rázem do mě strčil a já jsem upadl na koleno a ruku, které jsem si tím pohmoždil. Naháněč v mžiku utekl,“ komentuje otřesný zážitek. Případ si pak převzala státní policie, která však cizince nedopadla.

Jiní turisté

Během deseti let musel Klouček měnit i svůj výklad. Ve svých začátcích se staral o bohaté Španěle, kteří se ubytovávali ve čtyř a pěti hvězdičkových hotelech. Okolo roku 2009, během ekonomické krize přestali prakticky jezdit.

Rok 2011 a 2012 pak podle Kloučka znamenal zlom v příjezdu skupin turistů: „Začali jezdit vyloženě běžné rodiny. Matka taková správná španělská mamina, tatík jako hodný strejc a k tomu pár dětiček. Nebyli většinou příliš vzdělaní a nemělo smysl, abych jim vyprávěl o Karlu IV. nebo o spojení Česka a Habsburků. Spíš docenili, když si udělali fotku u Pražského hradu nebo jsme šli hromadně na pivo,“ říká Klouček.

Musel proto měnit i obsah svého výkladu. Turisty prý zajímá, proč tu máme tolik loutek, proč se v Česku pije tolik piva nebo tuzemský průmysl: „Hlavně pánové znají škodovky, a proto se ptali, kde a jak se vyrábí. Tak i tohle jsem si musel dostudovat,“ směje se pražský průvodce Vít Klouček.

Fotogalerie
10 fotografií