Ještě než Iva Janžurová přistoupila k řečnickému pultu, tak se poklonila rakvi s ostatky slavné herecké legendy Luďka Munzara.

"Myslím, že kdyby tady teď Luděk byl, tak by mi řekl, abych se tolik neukláněla, že už se nemusím narovnat. Luďku milý, abys věděl, ale ty to dobře víš, a myslím, že naši milí mrtví nás slyší, tvoje dcera Barunka mě požádala, abych tady promluvila. A to musíme oba respektovat. V poslední době měla hodně starostí a síly, ale nebudu tady vyjmenovávat všechno, co tahle báječná dcera zařizovala a ještě stihla se svědomitostí sobě vlastní, starat se o svou maminku, dceru a rodinu. Vídám ji často, tak jsem věděla o tvé vzpurnosti pacienta, ale i o tvé odhodlanosti zvítězit. O tvém letitém zimním prosekávání bazénu, aby ses mohl ponořit a osvěžit v mrazivé vodě, a dal tak tělu najevo, že se nevzdáváš," prozradila herečka a jen stěží zadržovala slzy.

"Slyšíš mě, určitě už mručíš, že budu obšírná. A já budu, ale jenom trochu, to vydržíš. Ještě si zakruž. Já totiž moc dobře vím, že sis to nenamířil rovnou nahoru, jsem si jistá, že ještě teď nizoučko nad námi provádíš své plachtící umění ve svém větroni, můžeš to dělat, protože teď jsi neviditelný. Byl jsi už jednou neviditelný v roce 1965 ve filmu Kočár do Vídně, hrála jsem tvou služku zamilovanou do svého pána. Skoro celý film jsem tě vozila v žebřiňáku, to nebylo z lásky, to jsem dokonce měla v úmyslu tě zabít," rozesmála hlediště Janžurová a vyjmenovala několik společných rolí.

"Luďku, ty ses narodil v Nové Včelnici, to je vzdušnou čarou osm kilometrů od Žirovnice, kde jsem se narodila já. Odtud byl tedy poskládám spodní akord naší sympatie. A když si vzpomenu, jak jsme si jednou ve smíchu lichotili, že jsme oba dva nazrzlí. Myslím, že máme i společného předka. Patrně to byl dezertér ze švédských vojsk, který se snažil dostat do Vídně a cestou uvízl v náruči nějaké ženy v obci Rodvínov, co leží mezi obcemi, kde jsme se narodili," míní Iva. 

"Sešli jsme se nedávno na kulatých narozeninách Mariky Skopalové, provyprávěli jsem si tam hodiny jen spolu. Říkala jsem ti mimochodem, jak hezky jsi dokázal mluvit o stromech a rozhlednách. Děkuji ti, Luďku, za chvíle samozřejmého přátelství. Přišel jsi s Bárou na premiéru mé Božské Sarah a říkal jsi mi vlídná slova. To bylo pro mě moc významné. Děkuji ti za vše, za báječnou dceru, jak jste ji s Janou vychovali, ti děkuji. A teď ještě si zakruž po libosti a potom, jsi neuvěřitelně odvážný, se vydej výš a výš," ukončila svůj proslov plačící herečka a opět se před rakví hluboce uklonila.

VIDEO: Emotivní Janžurová na pohřbu Luďka Munzara (†85): Co řekla o jeho rodině a nemoci?

Video
Video se připravuje ...

Emotivní Janžurová na pohřbu Luďka Munzara (†85): Co řekla o jeho rodině a nemoci? 

Fotogalerie
85 fotografií

 

Fotogalerie: Pohřeb herce Luďka Munzara (†85): Tohle…
388 fotografií