Rodičovský pár, kterému se tři kachničky narodily, se moc dlouho nezná, nicméně už mají za sebou jeden úspěšný odchov mláďat.

Samička snesla pět vajíček, dvě bohužel nebyla oplodněná. „Samice v Zoo Ostrava snesla vejce do náhradní dutiny v podobě kmenové budky umístěné ve výšce 3,5 m,“ informovala mluvčí Zoo Šárka Nováková. Kachnaťa se narodila 23. ledna.

Mladé kachničky po narození neumí létat, z více než tří metrové výšky se musí dostat jinak. „Ihned po vylíhnutí z ní vyskočila. Vzhledem k jejich nepatrné váze nebyl dopad z několikametrové výšky žádný problém,“ doplnila Nováková.

Video
Video se připravuje ...

V ostravské zoo se rozmnožila vzácná madagaskarská kachna. Tři mláďata čírky černoskvrnné se vylíhla 23. ledna. ZOO Ostrava

Úspěch chovatelů je značný, pouze v sedmi zoo ze 43, kde je chovají, se kachna rozmnožuje. Od roku 2008 v ostravské zoo přišlo na svět 14 kachňat.

Kachnu původem ze západního Madagaskaru nejčastěji najdete v korunách stromů. „Při pohybu po větvích jí pomáhají ostré drápky. Také v ostravské zoo mohou návštěvníci pár čírek často pozorovat, jak posedává na větvích. A na stromech také hnízdí, respektive ve stromových dutinách umístěných několik metrů vysoko,“ řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Po vylíhnutí mláďat se však rodina zdržuje nejvíce na jezírku, případně na souši, kde malé kachničky prozkoumávají prostor voliéry.