Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Chlapce (11 a 12) zradil led na rybníku: Z ledové vody je zachránil Honza, byl na místě jen náhodou

Chlapce (11 a 12) zradil led na rybníku: Z ledové vody je zachránil Honza, byl na místě jen náhodou. (Ilustrační foto)
Chlapce (11 a 12) zradil led na rybníku: Z ledové vody je zachránil Honza, byl na místě jen náhodou. (Ilustrační foto)  (Autor: HZS Jihomoravského kraje)
Autor: dce - 
5. února 2019
13:58

Hrdinovi Janu Májovi z Děčínska nyní děkují desítky lidí na sociálních sítích. V úterý totiž zachránil život dvěma malých chlapcům, pod kterými se prolomil led na rybníku. Kluci měli skutečně ohromné štěstí, Honza byl na místě jen náhodou. Dramatické chvíle popsal médiím.

Adrian s Nikolasem (11 a 12) se v úterý pozdě odpoledne chtěli projít po zamrzlém rybníku Smutňák u Krásné Lípy na Děčínsku. Jenže kvůli oblevě led povolil, což chlapci netušili. A chybělo tak jen málo a mohla se stát tragédie. Dvě děti měly velké štěstí, že Jan Máj jel ten den dřív z práce, cestou vyzvedl děti a jeho žena byla doma o půl hodiny dřív.

Nebýt toho, nevšimla by si dětí na rybníku, z nich dvě náhle zmizely z dohledu. Doběhla pro manžela, který dělal nějaké opravy na jejich domě. Honza vyběhl z domu tak, jak byl – jen v montérkách a ponožkách a vrhl se chlapcům na pomoc. Děti se probořily až několik metrů od břehu, Honza se tedy položil na led a plazil se k nim.

„Ten starší se začal potápět. Jak jsem po něm chtěl sáhnout, tak jsme se všichni tři propadli. Podařilo se mi odrazit ode dna a vytáhnout kluky na břeh,“ popsal Honza drama Deníku.

Pak chlapce odvedl domů a zavolal sanitku. „Oba sourozence jsme převezli podchlazené na dětské oddělení rumburské nemocnice,“ uvedl mluvčí záchranné služby Prokop Voleník.

Hrdinovi nyní na sociálních sítích děkují desítky lidí, včetně starosty Krásné Lípy Jana Koláře. Město Krásná Lípa děkuje za mimořádný čin panu J. Májovi z Krásné Lípy, který dne 29. 1. 2019 v podvečerních hodinách zachránil dva lidské životy. Zachránce s nasazením vlastního života skočil do rybníku pro děti, odnesl je domů, převlékl a zavolal záchrannou službu,“ napsal starosta. A jelikož při záchraně přišel Honza o telefon, město se rozhodlo pořídit mu darem nový jako poděkování za jeho čin.

Zobrazit celou diskusi