Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zemanovi i Babišovi na galavečeru: Zeman sepsul euro a vytáhl „masového vraha“

Autor: ČTK, simao - 
31. ledna 2019
20:37

Vytáhl historku s „masovým vrahem“ na československých bankovkách, zpochybnil přechod Česka na euro. Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek večer promluvil během galavečera na Pražském hradě ke 100 letům koruny. Nechyběla na něm první dáma Ivana Zemanová, premiér Andrej Babiš s chotí Monikou a ani guvernér ČNB Jiří Rusnok. Právě ČNB slavnostní večer pořádala.  

Na Pražském hradě uspořádala ČNB galavečer, na kterém vystoupil i prezident Miloš Zeman. Pozastavil se nad vývojem koruny nejen po revoluci, zmínil i některé předrevoluční momenty. „Byla tam v roce 53 jakási perverzní denominace české měny spojená s okradením střadatelů,“ vzpomínal Zeman na totalitní režim, ale přidal i jednu osobní historku.

„V říjnu 1989 jsme byli s Karlem Křížem na jedné studentské akci klubu v Ostravě a tam jsem říkal, že jsme patrně jediná země na světě, která má na bankovkách portrét masového vraha. Než mě stačili zavřít, vypukla revoluce,“ dodal během projevu.

Prezident se pozastavil rovněž i nad nedávnými intervencemi ČNB a umělým oslabováním koruny. „Očekávali jsme, že když se tyto devizové intervence konečně ukončí, tak že koruna bude posilovat. Mnozí odborníci to předvídali. Já také, abych byl sebekritický. Ale nestalo se tak. A upřímně řečeno nikdo z nás pořádně neví, proč koruna neposiluje,“ uvedl Zeman a mluvil o nahromaděných obrovských devizových zásobách, které dle něj kvůli různým spekulacím znemožňují posilování.

Zeman zpochybnil přechod na euro

A svůj projev skončil jako „Jekyll a Hyde“ ohledně svého vztahu k euru. „Sám vypadám jako kolísající střední rolník, pokud vám ještě toto spojení něco říká, protože až dosud se mně v první fázi zdálo dobrou volbou pro naši ekonomiku. Začal jsem váhat v okamžiku řecké krize, kde evropský stabilizační mechanismus znamenal, že čeští daňoví poplatníci budou platit řecké dluhy, a to nebylo úplně správné,“ upozornil Zeman.

„Tvrdými daty“ je dle něj podloženo to, že vývoj v eurozóně v porovnání s vývojem v EU jako celku má pomalejší hospodářský růst i vyšší nezaměstnanost. „To jsou prostě dvě tvrdá fakta, která zrovna nesvědčí o tom, že by společná měna nějak dramaticky pomáhala k vývoji evropské ekonomiky,“ dodal. 

Galavečer na Hradě si nenechal ujít ani premiér Andrej Babiš, někdejší ministr financí. Doprovodila jej manželka Monika Babišová, stejně tak nechyběla ani první dáma Ivana Zemanová.

Výstava na Pražském hradě

Pražský hrad dnes představil výstavu připravenou ke stoletému výročí vzniku československé koruny. Pro návštěvníky bude přístupná od pátku v Císařské konírně. Ukáže vzácné předměty ze sbírek České národní banky, které v tak velkém rozsahu budou moci lidé vidět poprvé. Uvidí i návrhy bankovek od slavných umělců nebo druhou největší zlatou minci na světě.

Návštěvníci hradní výstavy zhlédnou mimo jiné návrhy Alfonse Muchy z let 1918 a 1919 a budou je moci porovnat s jeho tvorbou ve druhé polovině 20. let minulého století. Také se seznámí s dílem dalších osobností české a slovenské grafiky, jako byli Max Švabinský, Cyril Bouda, Karel Svolinský, Albín Brunovský nebo Oldřich Kulhánek.

Výstava vznikala ve spolupráci s ČNB. Ta u příležitosti 100. výročí měnové odluky od Rakousko-Uherska vydala ve středu další trojici dvacetikorunových mincí s významnými osobnostmi československé měny. Na mince s portréty prvního ministra financí Aloise Rašína, jeho pozdějšího nástupce Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila lidé stáli dlouhé fronty. Dnes centrální banka vydala pamětní bankovku v hodnotě 100 korun s portrétem Aloise Rašína.

Video  Zeman pro Blesk: Blbci u Palacha, vyhazov za šikanu a odhalený důchod  - Blesk TV
Video se připravuje ...

pavel11 ( 1. února 2019 09:14 )

Jak jsme rádi že máme chytrého prezidenta,chytrého pracovitého premiera!! Kteří zvedli po zlodějích,tunelářích,kmotrech konstruktivní opozice,ekonomiku,platy,duchody,životní uroven,smazal stovky miliard po mafii opozice.Přečtěte si výpověd policisty Komárka který jasně dokazuje že čt novináři,politologové,politická mafie,kmotři se spojili proti Zemanovi,Babišovi jen proto že se nemužou dostat spátky k moci, zlodějinám,rabování,ojebávaní občanu,rodin,chrochtání v miliardách.Copak vám nedochází že od té doby co je propojená mafie,kmotři v prde.i zvedá se životní uroven a výsledek opravdu se přestalo krást.Viděli jste v pořadu Topolánka Béma jak touží po moci zlatých časech hruza.Nevěřte už nikdy zločincum kmotrum ODS KDU CSSD STAN TOP jen malý příklad Kalousek,Pospišil,Němcová,Benda,Džamila,Fiala,Farský,Rakušan,Gazdíik,Herman,Jurečka,Bělokř ivák atd a pozor na piráty zatím nezačali pracovet jen kecy,práskaní,zakládaní komisích vyplachování hub pěkně okoukali jak vydělat lehce pořádné prachy!

jentakjenkobliha ( 1. února 2019 07:42 )

zdendak: To už tě pustili z venerologie, nebo jsi jentakjen utekla, odulá šlápoto ?

asijo ( 1. února 2019 06:29 )

V kleci jsi ty a většinu dne máš na sobě svěrací kazajku.

Samo ( 31. ledna 2019 22:57 )

Daleko větším zlem pro Československo byl po válce Stalin a to byl ten pravý masový vrah-Gottwald byl pouze Stalinova figurka na šachovnici. Všechno tohle by měl Zeman vědět a přesto nedá na Rusy dopustit, takže v tom musí hrát roli peníze.

glosglober ( 31. ledna 2019 22:03 )

Chudák žabař Gottwald. Kam se hrabeme na Slováky. Ti si dali A. Hlinku na tisícikorunovačku !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa