Pro Olivera, který právě začal objevovat svět, je táta vším, a to i mámou. Tu skutečnou jim vzala rakovina. Rodinná idylka se změnila v noční můru loni na konci září. Lékaři Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze Podolí odstranili Renatě cystu na vaječníku. „Doma se manželce začalo zvětšovat břicho. Měla bolesti, hned jsme jeli zpět do Podolí. Řekli, že je to běžný pooperační stav,“ vzpomíná Tomáš. Renatě ale břicho dál rostlo, bolesti neustupovaly. Lékaři je opět poslali domů.

„Až napotřetí s ní konečně začali něco dělat,“ říká Tomáš. Při operaci jí z břicha odčerpali pět litrů vody a zjistili obrovský nádor. „Od té doby už jsem jen poslouchal, jak je to katastrofální a neléčitelné. Primář v Podolí mi řekl, jaká je diagnoza, ale že jinak je to běžný pooperační stav. Žádné je nám to líto. Na Vinohradech mi zase primář chirurgie sdělil, víte o tom, že vám umře žena?“ popisuje zážitky z marného zápasu o život své lásky Tomáš.

Svatba před smrtí

Renatin stav se zhoršoval. „V dobrém i ve zlém, tak jsem ji požádal o ruku. Vzali jsme se v nemocnici,“ vypráví Tomáš. Když měla konečně nastoupit na silnou chemoterapii, přivezl Olivera do nemocnice, aby ho viděla. „Vzala si ho do náruče, ale když už se neusmála, věděl jsem, že jsme v háji,“ dodává. Renata krátce poté 27. listopadu zemřela.

Pere, žehlí, nevaří

A tak policista z cizineckého oddělení nastoupil na rodičovskou dovolenou. „Syn je bez mámy a ještě ho hned šoupnout do jeslí, to neudělám. Do práce pár měsíců ještě nepůjdu,“ plánuje otec. Novou dvojroli prý zvládá díky rodině, přátelům i kolegům. „O syna jsem se staral už od narození. Přebaloval jsem ho, koupal jsem ho, takže v péči o něj mě nemělo co zaskočit,“ říká. Naučil se už i prát a žehlit. „Nevařím. To pro nás dělá moje sestra,“ připustil. Oliver díky tátovi vyrůstá jako každý jiný kluk. „Čteme si, hrajeme si, miluje rodičovské plavání, kde jsem většinou jediný otec mezi maminkami,“ vypráví táta policista.

Hledají chůvu

Tomáši a Oliverovi pomohl Nadační fond REGI Base, který pomáhá od roku 2011 vojákům, hasičům, policistům a jejich rodinným příslušníkům, kteří se ocitli v těžké životní situaci. Pro tatínka se synem zorganizoval sbírku, z níž zajistí Oliverovi chůvu, potřeby pro jeho rozvoj, pohybové aktivity a další. Více na https://www.regibase.cz 

Fotogalerie
6 fotografií