Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poprava služebné v Saúdské Arábii za vraždu: Ženě (†39) zamítli zaplatit krvavé peníze

Autor: Darina Jíchová - 
31. ledna 2019
19:07

V Saúdské Arábii byla podle tamního ministerstva zahraničí popravena devětatřicetiletá Filipínka, která v zemi pracovala jako služebná. Žena byla shledána vinnou v případu vraždy, kauzou se zabýval Saúdský nejvyšší soud, ten rozhodl, že se žena nemůže vyplatit tzv. krvavými penězi, jak umožňuje právo šaría, a rozhodl vydat trest smrti. Zprávu přinesla stanice CNN.

Poprava byla vykonána v toto úterý, saúdské ministerstvo zahraničí k případu neposkytlo žádné detaily. Smrt ženy potvrdil filipínský velvyslanec v Saúdské Arábii Adnan Alonto, uvedl však, že velvyslanectví s Filipínkou spolupracovalo po celou dobu procesu a poskytlo jí právní pomoc. Ženinu rodinu o průběhu případu informovala filipínská vláda.

Během soudu se zvažovala také možnost, že se žena podle práva šaría vyplatí a rodině oběti nabídne za vraždu finanční kompenzaci. Toto řešení však soudce zamítl.

Služebná je nebezpečné zaměstnání

Není to poprvé, kdy Saúdové nechali popravit zahraniční služebnou. V loňském roce země sklidila obrovskou kritiku za popravu Indonésanky, která v sebeobraně zabila svého zaměstnatele, který se ji pokusil znásilnit. Rovněž v roce 2015 byly k trestu smrti odsouzené dvě indonéské ženy, i ty pracovaly jako služebné. V reakci na to Indonésie vydala pro své občany zákaz práce v saúdských domácnostech.

gabreta ( 31. ledna 2019 19:38 )

Hlavně kvalitní spojenec pruhů a hvězd!!

Zobrazit celou diskusi